ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Domnica Manole motivează decizia CC: „Partidul „Șor” dispune de un sistem netransparent de finanțare sistemică și distribuire ilegală a banilor”

16:45 | 19.06.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 19 iun. /MOLDPRES/. Partidul Politic „Șor” dispune de un sistem netransparent de finanțare sistemică și distribuire ilegală a banilor. Declarația a fost făcută astăzi de judecătorul Curții Constituționale (CC), Domnica Manole, în cadrul unui briefing de presă, informează MOLDPRES.

Judecătorul a specificat că pentru prima dată CC a verificat dacă activitatea unui partid corespunde legii, iar decizia a fost ghidată de Constituție.

„CC a fost sesizată de Guvern în noiembrie 2022, motivele pot fi încadrate în trei categorii: fapte cu caracter penal ce vizează liderul și deputații formațiunii; încălcări repetate legate de finanțarea netransparentă a partidului; posibile răsturnări și destabilizări. Astfel, CC a stabilit că în mai multe scrutine în care au participat concurenții electorali ai formațiunii a fost încălcat principiul de finanțare transparentă. După ce Ilan Șor a părăsit teritoriul țării, formațiunea a început să primească mijloace financiare într-un mod netransparent. Totodată, există persoane, apropiate acestuia, care asigură introducerea și distribuirea banilor. La fel, s-a stabilit remunerarea persoanelor pentru participarea la acțiuni de protest. Primirea și transmiterea banilor avea loc în oficiile teritoriale ale partidului. Sancțiunile aplicate de organul electoral nu au împiedicat partidul să continue acțiunile de finanțare ilegală. Astfel, CC a stabilit că activitatea formațiunii nu corespunde principiilor democratice”, a spus Domnica Manole.

Curtea Constituțională a declarat astăzi neconstituțional Partidul Politic „Șor”. Potrivit hotărârii, formațiunea se consideră dizolvată. Astfel, nici un act al partidului emis până la pronunțarea hotărârii Curții nu are nici o valoarea juridică. Ministerul Justiției va desemna o comisie de lichidarea a partidului, care va întreprinde toate măsurile necesare pentru lichidarea și radierea acestuia din registrul de stat al persoanelor juridice. Totodată, reprezentanții din Parlament ai Partidului Politic „Șor” vor continua să-și exercite mandatele, dar în calitate de deputați independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni parlamentare, la fel și aleșii locali.

Procesul de examinare a fost inițiat în baza unei sesizări depusă la CC de către Guvern.

img23004901

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!