ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Igor Grosu: „Nu cred că există localitate în R. Moldova care nu a beneficiat de proiecte realizate de USAID”

11:13 | 14.07.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 14 iul. /MOLDPRES/. La Washington, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut o întrevedere cu Administratoarea Agenției pentru Dezvoltare Internațională a SUA (USAID), Samantha Power. Oficialii au discutat despre asistența generoasă din ultimii ani oferită de USAID pentru a sprijini agenda de dezvoltare a Republicii Moldova, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

„Vă mulțumesc din partea mea și a cetățenilor moldoveni pentru faptul că, în toți acești ani, Statele Unite ale Americii au fost alături de noi. Nu cred că există vreo localitate din Moldova care nu a beneficiat direct sau indirect de proiecte realizate de USAID cu sprijinul poporului american”, a spus președintele Parlamentului.

Șeful Legislativului și-a exprimat recunoștința că, în aceste zile, adjuncta dnei Power se află la Chișinău, unde a lansat mai multe programe. Unul dintre noile proiecte USAID lansate la Chișinău este cel de reformă a justiției și combatere a corupției (JARA – Justice and Anti-Corruption Reform Activity), care va sprijini eforturile Guvernului Republicii Moldova de a implementa reforma justiției și de a promova angajamentele de combatere a corupției. De asemenea, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere cu Ministerul Energiei al Moldovei, care va facilita pe termen lung reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră.

„Prin programele USAID, am reușit să trecem în 2005, apoi în 2013, peste embargourile rusești impuse vinurilor noastre, iar acum această industrie vitivinicolă este un ambasador al nostru. Grație inclusiv suportului partenerilor americani, am făcut față celei mai grave crize energetice de până acum și am gestionat criza refugiaților. Avem investiții importante în proiecte ce țin de tineri, în industria creativă, cea ușoară, a turismului și agricultură”, a mai menționat Igor Grosu.

La rândul său, Samantha Power a reiterat angajamentul USAID de a susține R. Moldova în procesul de integrare europeană, prin creșterea oportunităților economice și o infrastructură energetică și critică mai rezilientă și mai sigură.

În perioada 11-15 iulie, președintele Parlamentului, Igor Grosu, efectuează o vizită de lucru în SUA.

Foto: Parlament

img23005622

img23005622

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!