ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova va fi instituit Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării

15:26 | 14.07.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 14 iul. /MOLDPRES/. În Republica Moldova va fi instituit Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării. Proiectul respectiv a fost votată astăzi de Parlament, în prima lectură, de 56 de  deputați, comunică MOLDPRES.

Inițiativa legislativă aparține șefului statului, Maia Sandu, și a fost anunțată la 29 mai curent.

Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării va avea misiunea de a consolida cooperarea între instituții în lupta împotriva dezinformării, manipulării informațiilor și ingerințelor străine, care prezintă pericol sau pot prejudicia securitatea națională și periclita realizarea intereselor naționale. Instituția va implementa măsurile ce se impun pentru a asigura securitatea spațiului informațional și pentru a crește gradul de reziliență a societății în fața amenințărilor.

Măsurile realizate de acest Centru, în raport cu alte autorități și mediul privat, vor avea caracter de recomandare. Centrul va avea dreptul să înainteze autorităților publice propuneri de modificare a cadrului normativ, dar și să sesizeze organele de drept în cazul depistării încălcărilor legislației naționale în domeniu.

Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării va fi condus de un director, numit în funcție de Parlament, la propunerea președintelui Republicii Moldova, pe un termen de 5 ani. Candidatura directorului va fi selectată în urma unui concurs public organizat de șeful statului. Directorul va fi asistat de un adjunct, numit în funcție de președintele țării, la propunerea directorului Centrului. Totodată, în cadrul Centrului va fi constituit un Consiliu, format din 11 membri, desemnați de autoritățile publice și societatea civilă, care va evalua activitatea instituției.

Legislativul, prin intermediul comisiilor parlamentare de profil, va exercita controlul asupra activității Centrului.

Proiectul de lege urmează a fi votat în lectura a doua.

img23005640

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!