ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Bijuteria arhitecturală din Pohrebea care a rezistat războaielor rămâne nevalorificată de autorități

14:30 | 17.07.2023 Categorie: Moldova Turistică

Pe malul stâng al Nistrului, în satul Pohrebea din sudul raionului Dubăsari, se înalță un lăcaș sfânt cu o vechime de peste 100 de ani, „vegheat” de o familie de cocostârci, care s-a cuibărit pe cel mai apropiat stâlp. Clădirea este „cioplită” de obuze și gloanțe – urme ale războaielor care pot fi văzute și astăzi. Dar știm cu toții, că după război mereu vine pacea. Noi am găsit-o la Biserica Sfântul Alexei.

Legenda spune

Biserica Sfântul Alexei a fost construită în 1912 de către arhitectul eparhial Todorov, la solicitarea țarului rus Nicolae al II-lea Romanov. Potrivit legendei, lăcașul s-ar număra printre cele 12 biserici ce trebuiau înălțate la periferiile guberniei rusești, pentru tămăduirea fiului său bolnav de hemofilie, Alexei, la îndrumarea călugărului Rasputin.

Conservare sau restaurare?

Biserica Sfântul Alexei a avut de suferit în urma celui de-Al Doilea Război Mondial (1939-1945) și a Războiului de pe Nistru din anul 1992. Partea superioară a clădirii nu s-a păstrat. De mulți ani se discută despre restaurarea bisericii.

Biserica este proprietatea comunei Coșnița, iar la decizia consiliului local aceasta a fost transmisă în gestiune comunității religioase din satul Pohrebea.

„Noi am elaborat o schiță de restaurare a bisericii la inițiativa comunității religioase. Schița respectivă a fost transmisă spre examinare Ministerului Culturii și respectiv a fost avizată și aprobată pentru executarea lucrărilor de restaurare”, ne-a explicat primarul comunei Coșnița, Alexei Gafeli.

Următoarea etapă ar fi proiectarea lucrărilor de restaurare, însă resurse financiare pentru aceasta nu sunt.

„Cu regret, noi nu ne permitem din bugetul local să acoperim această sumă. Preventiv, lucrările de restaurare a bisericii ar costa peste 30 de milioane de lei care la fel depășește bugetul nostru local. Soldul primăriei doar anul curent a ajuns la cea mai înaltă cifră: puțin peste 3 milioane de lei. Bugetul comunității este, evident, cu mult mai mare, peste 30 de milioane, dar banii pe care primăria ar putea să-i direcționeze la investiții capitale sunt limitați. Restul resurselor financiare sunt pentru cheltuielile obligatorii cum ar fi salarizarea, energie electrică ș. a. Evident, nu ne putem permite, cu regret, acest lux să o reabilităm așa cum ne dorim”, a adăugat Alexei Gafeli.

Biserica din Pohrebea nu face parte din monumentele istorice ocrotite de stat. Localnicii insistă pe restaurarea lăcașului și nu pe conservarea lui. Până la identificarea banilor, nu ne rămâne decât să o admirăm așa cum este în prezent, fisurată de obuze și gloanțe, dar cu o încărcătură istorică bogată și la fel de maiestuoasă.

Reporter Iulia Pădureanu. Fotoreporter Andrei Mardari

img23005689

img23005689

img23005689

img23005689

img23005689

img23005689

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!