ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova a obținut statut de membru al Consiliului Guvernator al Comunității Democrațiilor

16:01 | 21.07.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 21 iul. /MOLDPRES/. Procesul de examinare a cererii Republicii Moldova de a obține statutul de membru al Consiliului Guvernator al Comunității Democrațiilor a fost încheiat cu succes ieri, 20 iulie, urmare consensului atins în rândul celor 28 de state membre. Fiind un puternic susținător al principiilor democratice, țara noastră s-a angajat să susțină valorile fundamentale consacrate în documentul fondator al Comunității Democrațiilor (CoD) - Declarația de la Varșovia - pe care a adoptat-o la 27 iunie 2000, informează MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE.

În baza scrisorii adresate Secretarului General al Consiliului Guvernator (CG) al CoD, Thomas Garrett, la 3 mai curent, prin intermediul căreia vicepremierul Nicu Popescu a exprimat interesul țării noastre de a se alătura statelor membre ale Consiliului Guvernator al CoD, R. Moldova a fost acceptată de Argentina, Canada, Chile, Costa Rica, El Salvador, Estonia, Finlanda, Georgia, Guatemala, Ungaria, India, Italia, Japonia, Lituania, Mexic, Mongolia, Maroc, Nigeria, Norvegia, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, Republica Coreea, România, Suedia, Statele Unite ale Americii, Uruguay și Regatul Unit, în organul de conducere al CoD.

Cu această ocazie, ministrul Nicu Popescu a evidențiat faptul că aderarea Republicii Moldova la Consiliul Guvernator al Comunității Democrațiilor demonstrează încrederea acordată de statele membre în acțiunile întreprinse de autoritățile naționale pentru a transforma statul prin modernizarea și democratizarea instituțiilor publice. Ministrul a exprimat recunoștința față de țările din Consiliul Guvernator pentru primirea Moldovei și și-a asigurat angajamentul total al țării de a contribui la eforturile statelor care împărtășesc valorile democratice.

Aderarea Republicii Moldova la Comunitatea Democrațiilor raportată la activitatea țării noastre în cadrul Organizației Națiunilor Unite va contribui la atingerea Obiectivului nr. 16 din Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă (promovarea unor societăți pașnice și inclusive pentru o dezvoltare durabilă, a accesului la justiție pentru toți și crearea unor instituții eficiente, responsabile și inclusive la toate nivelurile), precum și la sustenabilitatea procesului de modernizare și democratizare a țării în procesul său de aderare la Uniunea Europeană.

Foto: MAEIE

img23005839

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!