ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia Pre-Vetting a finalizat evaluarea candidaților înscriși în concursul pentru ocuparea funcției de membru al CSP

12:51 | 25.07.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 25 iul. /MOLDPRES/. Comisia Pre-Vetting a finalizat procesul de evaluare a celor 18 candidați înscriși în concursul pentru ocuparea funcției de membru în principalul organ de autoadministrare al procurorilor - Consiliul Superior la Procurorilor (CSP), informează MOLDPRES.

Astfel, 17 procurori din cadrul Procuraturii Generale, procuraturilor teritoriale și specializate și un non-procuror, reprezentant al societății civile propus de Academia de Științe au fost evaluați, iar în urma verificărilor integrității lor financiare și etice, Comisia Pre-Vetting a emis opt decizii de promovare și zece decizii de nepromovare a evaluării integrității.

Dintre cele zece decizii de nepromovare, trei decizii s-au referit la situații de retragere din concurs, o decizie a vizat un caz de nedepunere în termen a Declarației pentru 5 ani, iar șase candidați nu au promovat evaluarea în urma procesului complet de verificare. Prin urmare, rezultatele indică o rată de promovare de 41% în rândul procurorilor, iar singura candidată din partea societății civile, propusă de Academia de Științe, la fel a promovat evaluarea.

Toți candidații care au promovat evaluarea au acceptat publicarea deciziilor Comisiei, spre deosebire de candidații care nu au promovat evaluarea, unde doar cinci din cei zece au fost de acord cu publicarea deciziilor motivate. Totodată, doar un candidat din cei 18 a optat să nu fie prezent la audierea în ședință publică, solicitând să fie evaluat exclusiv în baza materialelor acumulate de Comisie.

De asemenea, cinci din cei zece candidați care nu au promovat evaluarea sau 27% din toți candidații înscriși în concurs au contestat decizia Comisiei Pre-Vetting la Curtea Supremă de Justiție. Până în prezent, Curtea nu s-a expus pe niciuna dintre cele cinci contestații.

Foto simbol

img23005904

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!