ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Adunarea populară a UTA Gagauz-Yeri a refuzat să examineze validarea componenţei executivului autonomiei propusă de başcanul Guţul

14:42 | 28.07.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 28 iul. /MOLDPRES/. Adunarea populară a UTA Gagauz-Yeri (APG), reunită astăzi în şedinţă, nu a inclus pe ordinea de zi subiectul validării componenţei executivului autonomiei, propusă ieri de başcanul Evghenia Guţul, transmite MOLDPRES.

Mare parte din aleşii regiunii şi-au motivat decizia prin faptul că prezentarea noii autorități executive a UTA Găgăuzia s-a făcut în pripă, în stradă, fără consultări şi fără avizul comisiilor APG. “Este nevoie să respectăm procedura, candidaţii în Comitetul executiv trebuie să fie evaluaţi de comisiile APG de profil. Nu trebuie să ne impuneţi, nu va fi nicio problemă dacă componenţa executivului va fi aprobată săptămâna următoare, a declarat ex-speakerul şi actual membru al Adunării populare, Vladimir Kîssa, care s-a arătat nemulţumit că membrii executivului au fost prezentaţi în stradă, de la TV.

În aceeaşi ordine de idei, preşedintele APG, Dmitri Constantinov, a subliniat că pentru desemnarea membrilor executivului, prin legislaţie, sunt oferite 70 de zile. “Ieri, în a doua jumătate a zilei am primit cererea şi azi deja se cere s-o includem pe ordinea de zi. Aşa ceva nu se face. Există procedură şi lege”, a spus Constantinov.

Pentru includerea pe ordinea de zi a subiectului validării componenţei executivului UTA Gagauz-Yeri au votat doar trei deputaţi APG, examinarea acestuia fiind amânată.

Guvernatorul UTA Gagauz-Yeri, Evghenia Guţul, a prezentat ieri, în piaţa din Comrat, noua componenţă a Comitetului executiv al autonomiei. Conform listei propuse, başcanul va avea trei viceguvernatori – Victor Petrov, Mihail Vlah şi Pavel Verejanu. Şeful aparatului başcanului va fi Iuri Cuzneţov. În acelaşi timp, unii dintre membrii executivului de la Comrat au rămas în funcţie. Lista membrilor executivului a fost prezentată pentru aprobare Adunării populare din UTA Gagauz-Yeri. Numirea noului executiv este prevăzută de lege, după ce în autonomie au avut loc alegerile başcanului.

Foto: APG

img23006031

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!