ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Lacul din Călărași unde poți savura  dimineți cu miros de nuferi

15:38 | 07.08.2023 Categorie: Moldova Turistică

În apropiere de orașul Călărași am descoperit unul dintre cele mai liniștite, probabil, locuri din Moldova. „Nuferi pe lac” este o mică afacere turistică a familiei Chiriac, care bucură publicul deja al patrulea sezon. Am avut norocul să vizităm locația pe timp de ploaie și vă asigurăm, atmosfera este una deosebită.

Constantin Chiriac este fost polițist, iar Tatiana Chiriac a activat în calitate de judecător. În prezent ambii sunt angajați în cadrul unei asociații de caritate.

„Aici ne aflăm doar sâmbătă și duminică. În timpul săptămânii, acordăm atenție și ajutor refugiaților”, ne-a explicat Constantin.

Inițial, lacul a fost amenajat în scop piscicol, dar astăzi adăpostește peste 25 de specii de nuferi.

„Tot ce vedeți aici este ideea soției. Tatiana este cea care a vrut să avem un lac plin cu nuferi”, ne-a spus Constantin Chiriac.

Ideea își are originea în cultura tradițională chineză. Potrivit Tatianei, chinezii aseamănă lotusul cu oamenii buni.

„Floarea de lotus este considerată sacră, deoarece crește din nămol, dar ajungând la suprafață rămâne pură. Este un simbol al moralității, al bunătății, al curajului și al onestității”, ne-a explicat Tatiana.

Sezonul nuferilor începe la sfârșitul lunii mai, odată cu apariția primelor flori. Cu primul îngheț, plantele se scufundă în lac. Dimineața, între orele 09:00-10:00, nuferii se deschid, iar seara, între 15:00-16:00, se închid.

„În zile ploioase, se închid mai târziu, pot să stea chiar până la 22:00”, ne-a explicat Constantin.

Potrivit lui, rădăcina nufărului seamănă cu rădăcina de țelină. Tulpina are lungimea egală cu adâncimea lacului. Dacă frunzele sunt verzi timp de trei săptămâni, o floare o poți vedea deschisă doar cinci zile. Apoi planta se scufundă în apă și iese alta.

„Nu veți vedea niciodată o floare ofilită pe lac. Noi nu curățim nimic. Ei singuri se scufundă, se hrănesc, se renasc. Purifică apa. Medicina a stabilit deja că doar privind un lac cu nuferi oamenii se calmează. Mirosul lor tratează sistemul nervos. Multe femei în stări depresive ne-au vizitat, eu nu știam despre starea lor. Am plutit cu barca pe lac și am cules nuferi. Iar la final mi-au mărturisit despre starea pe care o aveau și cât de bine se simțeau după”, ne-a povestit Tatiana.

Familia Chiriac oferă spațiu pentru camping în zona lacului cu nuferi. Tot aici pot fi organizate teambuilding-uri. În viitor, soții planifică să deschidă o librărie-cafenea în apropierea lacului.

img23006293

img23006293

img23006293

img23006293

img23006293

img23006293

img23006293

img23006293

img23006293

img23006293

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!