ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Oficial de la Comrat: „Ar putea fi creată o republică găgăuză”

12:52 | 23.08.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 23 aug. /MOLDPRES/. Preşedintele Adunării populare a UTA Gagauz-Yeri (APG), Dmitri Constantinov, a făcut unele declaraţii pentru presă în care „nu exclude crearea unei republici găgăuze”, transmite MOLDPRES cu referire la mai multe surse.

Potrivit lui Constantinov, acest lucru „l-ar cere poporul”, afirmând că „autorităţile centrale ale Republicii Moldova cam neglijează legile autonomiei”.

De asemenea, speakerul APG a anunţat că pe 9 septembrie va avea loc o adunare a aleşilor locali de diferit nivel din autonomie, unde ar putea fi abordat acest subiect.

Regiunea autonomă Unitatea teritorial-administrativă (UTA) Găgăuz-Yeri a fost constituită în Republica Moldova la începutul anilor ’90, pentru a proteja drepturile minorității găgăuze. În 1994, Parlamentul de la Chişinău a aprobat Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei, care a stabilit o structură administrativă, inclusiv un legislativ, o ramură executivă condusă de un guvernator (bașcanul) și competențe autonome specifice pentru regiune.

Foto: halktoplushu.md

img23006668

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!