ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Taraclia prezinta covoare bulgărești la un Festival în Gagauz-Yeri

16:30 | 28.08.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 28 aug. /MOLDPRES/. Regiunea Taraclia a prezentat covoare bulgărești făcute în condiții casnice la cea de-a 10-ea ediție a Festivalului covoarelor, desfășurat în satul Gaidar din UTA Gagauz-Yeri, informează MOLDPRES cu referire la BTA.

Doua covoare din anii 1962 și 1976 au fost prezentate de reprezentanți ai Centrului cultural din Taraclia, în frunte cu vicedirectorul Direcției Educație, Cultură și Turism din regiune, Ludmila Sebolenco. Unul din covoare a fost țesut de Alexandra Nedeva, născută în 1926. Covorul a fost executat în urmă cu 61 de ani în satul Vladiceni, raionul Bolgrad, ca zestre pentru o tânără mireasă. Firul sau urzeala este 100 % bumbac, iar firele țesute sunt 100 % lână de oaie. Covorul, cu o lungime de 3.60 metri și lățimea de 2.05 metri, aparține acum centrului cultural Cairaclia.      

La eveniment a participat, de asemenea, Muzeul Moștenirii Culturale din Taraclia. Colectivul muzeului a prezentat covorașe executate în condiții casnice, precum și un vechi joc bulgăresc, Arshicheta, a scris directorul instituției, Tatiana Nekit, pe pagina sa de Facebook.   

Paisprezece sate au luat parte la festival. Meșteri populari din Găgăuzia și din întreaga Moldovă și-au prezentat lucrările. Printre cele expuse, au fost covoare făcute manual, dintre care unele vechi de aproape 200 de ani. Oaspeți din R. Moldova, România, Ucraina și Turcia au vizitat târgurile, orele de executat covoare, au gustat vinuri și bucate tradiționale găgăuze.  

Scopul festivalului este de a renaște tradițiile țesutului covoarelor, a promova și dezvolta cultura națională, a atrage turiști și a educa noua generație. Evenimentul, de asemenea, are scopul să păstreze și să dezvolte valorile culturale ale găgăuzilor, familiarizând oaspeții cu cultura și tradițiile țesutului de covoare ale locuitorilor din UTA Gagauz-Yeri, precum și de a susține meșterii populari care renasc tradițiile țesutului manual.  

Foto: Centrul cultural din Taraclia

img23006793

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!