ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova a semnat Acordul pentru participarea la Programul UE privind Piața Unică. Maia Sandu: Programul va spori accesul la piețele europene

14:27 | 08.09.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 8 sep. /MOLDPRES/. Republica Moldova a semnat Acordul de asociere pentru participarea la Programul Uniunii Europene privind Piața Unică. Aderând la acest Program, țara noastră a făcut încă un pas spre Piața Unică Europeană. Programul e conceput să pregătească atât sectorul privat, cât și instituțiile statului pentru regulile și standardele europene, oferind un cadru de finanțare mai coerent pentru fortificarea capacităților de accesare a Pieței Unice Europene, transmite MOLDPRES. 

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat că Programul va spori accesul la piețele europene pentru produsele și serviciile moldovenești. Potrivit șefei statului, semnarea Acordului reprezintă un pas important în calea de integrare graduală a țării noastre în Piața Unică a UE și un angajament ferm pentru modernizarea și alinierea Republicii Moldova la normele europene. „O economie competitivă și puternică înseamnă locuri de muncă bine plătite acasă și standarde de viață mai înalte pentru cetățeni”, a spus Maia Sandu.

Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED), semnarea Acordului va permite Republicii Moldova să crească capacitățile și standardele de corespundere la regulile pieței interne a UE, să consolideze competitivitatea și sustenabilitatea IMM-urilor, să promoveze noi oportunități de afaceri și să dezvolte lanțurile valorice industriale, să asigure o funcționare eficientă a comerțului prin implementarea unor standarde europene și internaționale de înaltă calitate și să asigure un nivel ridicat de protecție a consumatorilor și siguranța produselor. 

Programul pentru Piața Unică sprijină și promovează o cultură a inovației prin dezvoltarea ecosistemelor industriale capabile să încurajeze crearea start-up-urilor și dezvoltarea IMM-urilor existente, în special, prin promovarea noilor modele de afaceri, inclusiv în cadrul parteneriatelor europene între clustere și rețelele a organizațiilor de afaceri. Republica Moldova și-a exprimat interesul de a participa la două componente ale Programului: supravegherea pieței și competitivitatea IMM-urilor. 

De asemenea, pe lângă acces la instrumente financiare, aderarea la Program va oferi acces la expertiză, experiența și bune practici ale altor state, beneficiare ale Programului. 

Foto: MDED

img23007056

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!