ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prim-ministrul Dorin Recean a dispus măsurile de pregătire pentru sezonul de încălzire

18:56 | 20.09.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 20 sep. /MOLDPRES/. Măsurile de pregătire pentru sezonul de încălzire 2023 - 2024 și planul de contingență în cazul limitării furnizării gazelor naturale sau a resurselor energetice au fost discutate astăzi în cadrul ședinței Comisiei guvernamentale de coordonare, coprezidată de prim-ministrul Dorin Recean și ministrul Energiei, Victor Parlicov, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

În cadrul ședinței, ministrul Victor Parlicov a prezentat un raport cu privire la modul de îndeplinire de către întreprinderi și autorități a acțiunilor prevăzute în Planul de măsuri pentru sezonul de încălzire 2023 - 2024. Potrivit documentului, SA „Energocom” este instituția desemnată să gestioneze suficiente rezerve de gaze naturale pentru perioada rece a anului, pentru a asigura securitatea energetică a țării noastre. Totodată, volumul de cărbune din rezervele de stat a fost completat în proporție de 100%, fiind în curs de desfășurare procedura de achiziție și suplinire a stocurilor de păcură. 

Cu privire la situația energetică, SA „Energocom” dispune de contracte în vigoare cu producători şi furnizori de energie electrică din România, Ucraina, Bulgaria, la etapa de negociere fiind prelungirea contractului cu MGRES. La capitolul reparații curente, responsabilii de la SA „Termoelectrica” și SA „CET-Nord” au raportat despre executarea lucrărilor de reparație, aflate în proces de finalizare. 

În cadrul ședinței, prim-ministrul Dorin Recean a dispus autorităților responsabile să  elaboreze în următoarele două săptămâni un Plan de repartizare a lemnului de foc către populație. Printre alte măsuri, propuse în cadrul discuțiilor, se regăsește identificarea unui mecanism privind compensarea prețurilor pentru consumatorii casnici, în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică, pentru perioada noiembrie 2023 - martie 2024.

„Guvernul este pregătit să reacționeze prompt și eficient pentru asigurarea securității energetice și în vederea aprovizionării neîntrerupte a cetățenilor noștri cu resurse energetice și gaze naturale”, a conchis în cadrul ședinței prim-ministrul Dorin Recean. 

Foto: Guvern

img23007372

img23007372

img23007372

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!