ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Stadionul din Ghidighici va găzdui pe 1 octombrie Cupa Unirii la oină

12:59 | 21.09.2023 Categorie: Sport

Chişinău, 21 sep. /MOLDPRES/. Oina, sportul naţional al românilor, va reveni în Republica Moldova, unde la 1 octombrie, pe stadionul din satul Ghidighici, municipiul Chişinău, se va desfăşura competiţia internaţională "Cupa Unirii" care reuneşte simbolic şi sportiv cele două maluri ale Prutului, transmite MOLDPRES.

Potrivit Federaţiei Sportive Naţionale de Oină din R. Moldova, Cupa Unirii, care se va desfășura în prima zi de octombrie, va întruni patru echipe feminine și patru echipe masculine din Republica Moldova și din România.

Solicitat de MOLDPRES, Vasile Onica, preşedintele  Federaţiei Sportive Naţionale de Oină din ţara noastră, a explicat că aceasta este a patra ediţie a competiţiei. „Am început cu două echipe, acum avem patru. Este vorba nu numai de un eveniment sportiv, ci şi de unul etno-cultural, cu bucuimaşi, tradiţii, dans şi cântec”, spune sursa citată.

Potrivit lui Vasile Onica, cluburi de oină sunt în Anglia, India, Nepal etc. „Facem tot posibilul ca oina să treacă hotarele şi să creăm chiar şi o federaţie internaţională”, a relevat sursa citată.

Ultima ediţie a Cupei Unirii a avut loc pe data de 26 august 2023, la Iaşi, România. Echipele din Republica Moldova şi România s-au confruntat în cadrul a patru categorii: under 23 feminin, under 23 masculin, senioare și seniori. Ţara noastră a fost reprezentată de două echipe feminine și două echipe masculine, membri ai lotului național.

Oina este un joc tradiţional românesc care a fost atestat documentar încă din 1364. A căpătat caracter de joc sportiv 500 de ani mai tărziu, când Spiru Haret, prin Reforma învăţământului, a decis practicarea oinei în școli, de către toți elevii. În Republica Moldova, Federaţia sportivă de oină a fost creată în 2003, iar din 2018, sub conducerea lui Vasile Onica, a început o etapă de reanimare a acestui sport.

Foto simbol

img23007394

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!