ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moldelectrica a testat dronele pentru verificarea stării liniilor electrice de înaltă tensiune

13:45 | 22.09.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 22 sep. /MOLDPRES/. Dronele de survolare și verificare a stării de funcționare a liniilor electrice aeriene de înaltă tensiune, donate Întreprinderii de stat Moldelectrica de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Moldova, au fost astăzi testate în raionul Donduşeni, după trei zile de instruiri, susţinute de experţi americani, transmite MOLDPRES.

Testarea dronelor a fost efectuată pe teritoriul Şcolii profesionale din satul Corbu, raionul Donduşeni, instituţie parteneră cu ÎS Moldelectrica şi care pregăteşte specialişti în domeniul energetic.

„Angajații noştri beneficiază de instruiri pentru a utiliza dronele atât pentru supravegherea regulată a rețelelor electrice, cât și pentru scenarii de urgență legate de infrastructura energetică. Astfel, cele 4700 de kilometri de reţele electrice din ţară vor putea fi gestionate mai bine”, a estimat la eveniment Sergiu Carmanschi, vicedirectorul ÎS Moldelectrica.

Donația, în valoare de aproximativ un milion de dolari, a fost efectuată prin intermediul Proiectului USAID Securitatea Energetică a Republicii Moldova - MESA și are scopul de a moderniza infrastructura de transport a energiei electrice, a consolida capacitatea Moldelectrica de a colecta informații despre starea rețelelor electrice și de a răspunde în mod eficient și prompt la eventuale incidente sau defecțiuni, contribuind astfel la creșterea rezilienței energetice a țării.

„Această donaţie este doar o acţiune din şirul de măsuri pe care şi le-a asumat  Statele Unite în angajamentul de a sprijini Guvernul Republicii Moldova în programul de securitate energetică şi asigurării neîntrerupte a cetăţenilor cu energie electrică. Vom oferi asistenţă pentru soluţii avansate în domeniu, precum şi pentru echipamente moderne şi eficiente”, a relevat Jeff Bryan, director al Misiunii USAID Moldova.

La rândul său, Constantin Borosan, secretar de stat la Ministerul Energiei, a menţionat că dronele, dotate cu sisteme moderne de monitorizare digitală a liniilor electrice, vor permite eficientizarea procesului de monitorizare a rețelelor electrice, prin colectarea de imagini aeriene detaliate pe arii extinse, reducând costul de captare a datelor și îmbunătățind siguranța angajaților Moldelectrica prin limitarea intervenției umane. „În prezent, în ţară avem 4700 km de reţele, însă în câţiva ani acestea vor fi mai multe, datorită proiectelor care se dezvoltă în nordul şi sudul ţării şi care ne vor uni şi mai mult cu Uniunea Europeană, or, în acest context acest sprijin tehnic este foarte necesar”, a opinat oficialul.

USAID colaborează cu Moldelectrica de peste un deceniu pe diverse domenii care au scopul de a fortifica securitatea cibernetică a instituției, realiza studii de fezabilitate în domeniul energiei regenerabile și de a facilita interconectarea sistemului electroenergetic al Republicii Moldova la cel al României și, implicit, la cel al Europei continentale ENTSO-E.

Foto: Ministerul Energiei

img23007441

img23007441

img23007441

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!