ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Două treimi din populația adultă a Republicii Moldova este consumatoare de alcool

11:40 | 02.10.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 2 oct. /MOLDPRES/. Două treimi (63,2%) din populația adultă a Republicii Moldova este consumatoare de alcool, iar 13,5% din decesele în rândul tinerilor sunt atribuite consumului de alcool. Datele au fost făcute publice de Agenția Națională pentru Sănătate Publică /ANSP/ în contextul marcării Zilei naționale fără alcool, comunică MOLDPRES.

Potrivit ANS, în acest an genericul Zilei naționale fără alcool este ”Zero alcool – zero riscuri”. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră consumul de alcool ca fiind a treia cauză de boală și moarte prematură la nivel global, ce condiționează apariția a peste 200 de boli, cum ar fi: tulburări neuropsihice, boli cardiovasculare, ciroza hepatică, anumite tipuri de cancer, accidente, traume. În general, consumul de alcool este responsabil pentru 5,1% din povara globală a bolilor.

Regiunea cu cel mai mare nivel de consum din lume este Uniunea Europeană, unde mai mult de o cincime din populația cu vârsta peste 15 ani raportează un consum sporadic de alcool în cantități mari.

Republica Moldova, conform ultimului raport global privind alcoolul și sănătatea, se menține printre țările cu cel mai înalt consum mediu de alcool pur per persoană adultă (cu vârsta de 15+ ani) – de 12,9 litri (bărbați 20,6 litri; femei 5,9 litri). Tinerii sunt afectați în mod disproporționat de alcool în comparație cu persoanele mai în vârstă, iar 13,5% din toate decesele în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 20 și 39 de ani sunt atribuite consumului de alcool.

Specialiștii avertizează că nu există o cantitate sigură a consumului de alcool: riscurile încep de la prima picătură de alcool consumată.

Foto simbol

img23007673

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!