ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău a fost inaugurat un Centru de Justiție Familială al Poliției, destinat victimelor violenței în familiei și violenței sexuale

16:12 | 10.10.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 10 oct. /MOLDPRES/. Ministerul Afacerilor Interne a inaugurat astăzi la Chișinău un Centru de Justiție Familială al Poliției care vine în sprijinul victimelor violenței în familie și a violenței sexuale. Acesta a fost creat prin colaborare între autorități, societatea civilă și partenerii de dezvoltare, informează MOLDPRES.

Centrul va activa după modelul american, care presupune că toate autoritățile și specialiștii fac echipă comună și lucrează prompt, pornind de la nevoile victimei, în interesul suprem al acesteia. Noutatea acestui serviciu pentru țara noastră constă în faptul că poliția, medicii, medicii legiști, avocații, psihologii, asistenții sociali și specialiști din mai multe ONG-uri specializate lucrează sub același acoperiș în regim 24/7 pentru femeile și copiii care au nevoie de ajutor de urgență. Specialiștii care primii vin în contact cu victima colectează probele în regim operativ. În același timp, se reduce considerabil numărul discuțiilor și interogatoriilor traumatizante pentru victime.

Pentru a chema în ajutor echipa Centrului de Justiție Familială al Poliției, este nevoie să fie apelat serviciul 112 sau Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete – 0 8008 8008.

Prezentă la evenimentul de inaugurare, șefa statului Maia Sandu a vorbit despre importanța noului centru. „Adesea, victimele se confruntă nu doar cu traume fizice și psihice, dar și cu ironii sau stigmatizare din partea familiei și comunității atunci când se adresează după ajutor pentru a scăpa de brutalitatea din propria casă. Victimele violenței domestice vor fi primite aici într-un spațiu unde vor găsi siguranță și empatie, un spațiu în care să fie ajutate, nu judecate”, a spus Maia Sandu.

La rândul său, ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a remarcat că „prin crearea Centrului de Justiție Familială violența în familie și infracțiunile privind viața sexuală vor fi abordate integrat prin cooperare intersectorială a specialiștilor din poliție, justiție, sănătate, medicină legală, protecție socială, sub același acoperiș, după modelele funcționării centrelor similare atât în statele europene, cât și în Statele Unite ale Americii”.

Totodată, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Kent Logston, a menționat că SUA susțin cu mândrie eforturile depuse de Republica Moldova în prevenirea violenței în bază de gen. „Apreciem parteneriatul nostru continuu pentru a soluționa această problemă critică ca parte a obiectivului comun de a construi un viitor democratic, prosper și sigur pentru toți cetățenii Republicii Moldova”, a afirmat oficialul.

Potrivit Inspectoratului General al Poliției, anul trecut, au fost înregistrate 2 471 de cazuri de violență în familie și 504 infracțiuni ce atentează la viața sexuală, dintre care: 222 de cazuri de viol, 282 de acțiuni violente cu caracter sexual și 403 infracțiuni cu caracter sexual împotriva copiilor. Totodată, datele Comisiei de Letalitate arată că 24 de femei și-au pierdut viața ca urmare a violenței din partea unui membru al familiei sau a partenerului intim, iar alte 45 de femei s-au ales cu vătămări corporale grave.

Foto: MAI

img23007952

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!