ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Proiectele prioritare în infrastructura R. Moldova pot fi vizualizate online pe o hartă interactivă

11:20 | 19.10.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 19 oct. /MOLDPRES/. Peste 90 de proiecte investiționale de reconstrucție a infrastructurii din Republica Moldova încadrate în cinci priorități strategice pot fi vizualizate pe harta interactivă a Planului de Reconstrucție a Infrastructurii din Moldova, elaborat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), transmite MOLDPRES.

Potrivit lui Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, cele cinci priorități strategice de reconstrucție a Moldovei țin de infrastructura rutieră, infrastructura feroviară și portuară, infrastructura rețelelor de aprovizionare cu apă și canalizare, dezvoltare regională și rurală, precum și modernizarea transportului interurban. Spînu a menționat că valoarea totală estimată a proiectelor de reconstrucție a Moldovei este de circa 15 miliarde de euro.

Harta interactivă, dezvoltată cu suportul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin intermediul programului Reforme Instituționale și Structurale în Moldova, a fost prezentată de Guvernul Moldovei partenerilor internaționali în cadrul ediției a patra Platformei de Suport pentru Moldova, desfășurată recent la Chișinău. „Harta https://msp.gov.md reprezintă o platformă online unde pot fi vizualizate detaliile privind proiectele prioritare de reconstrucție a drumurilor, căilor ferate, podurilor, rețelelor de apă și canalizare, modernizarea transportului interurban, precum și infrastructurii aeroportuare și  portuare de stat etc. Această platformă, disponibilă în limbile română și engleză, și accesibilă tuturor persoanelor interesate, servește drept un instrument important de vizualizare a proiectelor de infrastructură în identificarea și în atragerea de fonduri pentru proiectele de reconstrucție a infrastructurii Moldovei”, indică USAID.

Realizarea planului de reconstrucție a infrastructurii Moldovei are stabilite două repere - 2030 și 2050, iar implementarea acestor proiecte vor ajuta Moldova să se conecteze cu Uniunea Europeană și să impulsioneze dezvoltarea economică a țării, însă vor avea un impact și asupra Ucrainei, datorită îmbunătățirii rețelei de transport ca parte a coridoarelor de solidaritate dintre Ucraina și Moldova.

Foto: USAID 

 

img23008205

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!