ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Dezvoltarea relațiilor investiționale moldo-portugheze, discutată la întrevederea premierului Dorin Recean cu președintele Rebelo de Sousa

08:12 | 31.10.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 31 oct. /MOLDPRES/. Oportunitățile de intensificare a relațiilor comercial-economice și investiționale dintre Republica Moldova și Republica Portugheză au fost discutate în cadrul întrevederii prim-ministrului Dorin Recean cu președintele portughez, Rebelo de Sousa, aflat într-o vizită oficială la Chișinău, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Oficialii s-au referit la posibilitățile de dezvoltare a relațiilor comerciale și identificarea a noi căi de parteneriate și investiții, în domenii ca energia regenerabilă și eficiența energetică, IT și modernizarea infrastructurii de transport.

„Republica Moldova are talent și creativitate, dar are nevoie de investiții. Domeniile prioritare de dezvoltare a țării noastre sunt infrastructura, energia regenerabilă, industrializarea agricolă, digitalizarea economică. Înțelegem că dezvoltarea economică este esențială pentru creșterea bunăstării cetățenilor și consolidarea democrației”, a menționat prim-ministrul Dorin Recean. 

În context, oficialii au apreciat organizarea la 31 octombrie, la Chișinău, a Forumului de afaceri, găzduit de Agenția de Investiții a Republicii Moldova. La eveniment sunt așteptate companiile portugheze active pe piața românească, care vor lua cunoștință de oportunitățile de dezvoltare a afacerilor în țara noastră. În marja Forumului, va avea loc semnarea unui Memorandum de înțelegere între agențiile de investiții din Republica Moldova și Portugalia. 

Cei doi oficiali s-au referit la parcursul european al Republicii Moldova și oportunitățile pe care le oferă procesul de aderare la Uniunea Europeană, inclusiv prin deschiderea a noi piețe pentru exporturi. Președintele Rebelo de Sousa a reconfirmat sprijinul Portugaliei pentru agenda europeană a Republicii Moldova și pentru intensificarea relațiilor de prietenie dintre țările noastre.

„Republica Moldova este un stat care luptă pentru democrație, drepturile omului, pentru pace și suveranitate, iar Republica Portugheză vă susține în acest scop nobil. Democrația are nevoie de o dezvoltare durabilă și justiție socială, vă stăm la dispoziție pentru a împărtăși experiența țării noastre în procesul de aderare la UE”, a declarat oficialul portughez.

La final, șeful Executivului a mulțumit președintelui Rebelo de Sousa pentru sprijinul oferit de Republica Portugheză în depășirea crizei energetice și umanitare, provocate de războiul brutal al Federației Ruse împotriva Ucrainei. 

Foto: Guvern

img23008612

img23008612

img23008612

img23008612

img23008612

img23008612

img23008612

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!