ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Reuters: Vladimir Putin va candida la preşedinţie şi va rămâne la putere şi după 2024

13:37 | 06.11.2023 Categorie: Externe

Moscova, 6 nov. /MOLDPRES/. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a decis să candideze pentru un nou mandat de şef al statului în martie anul viitor şi va rămâne astfel la putere cel puţin până în 2030, au declarat agenţiei Reuters şase surse cărora agenţia nu le dezvăluie identitatea, transmite AGERPRES, preluat de MOLDPRES.

Putin, care a împlinit 71 de ani pe 7 octombrie, a preluat preşedinţia Rusiei de la Boris Elţin în ultima zi din 1999 şi este deja conducătorul rus aflat la putere la Moscova cel mai mult timp de la Stalin încoace, depăşind şi recordul de 18 ani al liderului sovietic Leonid Brejnev.

Sursele Reuters, care au cerut să li se păstreze anonimatul datorită sensibilităţii politice de la Kremlin, au afirmat că decizia lui Putin a ajuns la subordonaţi, iar acum consilierii săi pregătesc campania electorală.

Preşedintele este apreciat favorabil de 80% din ruşi conform sondajelor de opinie, iar dacă va candida, alegerile vor fi o formalitate; el va câştiga cu siguranţă, fiind sprijinit de întreg aparatul de stat, de presa de stat şi neavând practic nicio opoziţie serioasă.

"Decizia a fost luată - va candida", a afirmat una din sursele citate de Reuters. O alta, care confirmă o ştire publicată luna trecută de ziarul Kommersant, susţine că în câteva săptămâni se vor da în acest sens indicii atent dirijate. A treia sursă, în acord cu celelalte, precizează că consilierii preşedintelui se pregătesc deja pentru participarea sa la alegeri. Alte trei surse afirmă acelaşi lucru: Putin va candida.

"Lumea la care privim este foarte periculoasă", a apreciat una din surse.

Tot sub rezerva anonimatului, o sursă diplomatică străină afirmă că Putin s-a hotărât recent, iar anunţul va urma în curând.

Mulţi diplomaţi străini, agenţi secreţi şi oficiali se aşteaptă, potrivit agenţiei Reuters, ca Putin să rămână la putere pe viaţă. Până acum nu se confirmase însă că el va candida anul viitor.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că Putin nu a făcut niciun anunţ că va candida pentru un nou mandat.

"Preşedintele nu a făcut nicio declaraţie. Iar campania nu a fost încă anunţată oficial", a declarat Peskov pentru Reuters.

În septembrie, Peskov declarase că, dacă Putin decide să candideze, nimeni nu îi va putea face faţă.

Preşedinţia rusă a respins ca dezinformare occidentală ştiri conform cărora preşedintele este bolnav.

img23008873

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!