ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Terminalul Rafah s-a redeschis pentru străini şi cei cu dublă cetăţenie

08:56 | 07.11.2023 Categorie: Externe

Cairo, 7 nov. /MOLDPRES/. Terminalul Rafah, care leagă Fâşia Gaza de Egipt, s-a redeschis luni pentru a permite evacuarea străinilor şi a celor cu dublă cetăţenie blocaţi în micul teritoriu palestinian asediat şi bombardat de Israel după atacul grupării islamiste palestiniene Hamas din 7 octombrie, transmite AFP, preluată de Agerpres și MOLDPRES.

Acest terminal a fost deschis trei zile săptămâna trecută - miercuri, joi şi vineri -, ceea ce a permis evacuarea a zeci de palestinieni răniţi şi a sute de deţinători de paşapoarte străine, înainte ca Hamas să decidă să-l închidă din nou.

Hamas, care controlează Fâşia Gaza, a pus drept condiţie pentru redeschiderea terminalului asigurarea trecerii în siguranţă a ambulanţelor spre Rafah după un bombardament israelian sângeros asupra unei ambulanţe în oraşul Gaza.

Surse din cadrul guvernului Hamas au explicat că redeschiderea a avut loc după obţinerea unui acord din partea Israelului, graţie unei medieri egiptene, pentru trecerea a 30 de răniţi, indică AFP, fără să specifice dacă este vorba de civili sau combatanţi.

De partea egipteană a terminalului, ambulanţe au intrat pentru preluarea acestor răniţi, au declarat martori pentru agenţia franceză de presă.

Duminică, Washingtonul a anunţat că peste 300 de americani sau rezidenţi americani şi membri ai familiilor lor au fost evacuaţi de miercuri prin Rafah.

Aproximativ 100 de britanici au putut de asemenea să părăsească Fâşia Gaza, a anunţat luni guvernul de la Londra.

Egiptul susţine că va ajuta la evacuarea a "circa 7.000" de străini şi cetăţeni cu dublă cetăţenie din Fâşia Gaza.

img23008893

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!