ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

NATO condamnă retragerea Rusiei din Tratatul privind forţele armate convenţionale în Europa

16:33 | 07.11.2023 Categorie: Externe

Bruxelles, 7 nov. /MOLDPRES/. Statele membre NATO au condamnat marţi decizia Rusiei de a se retrage din Tratatul privind forţele armate convenţionale din Europa (CFE), un tratat-cheie care limita unele categorii de arme convenţionale, adăugând că, în consecinţă, ele intenţionează să suspende aplicarea acestui tratat atât timp cât va fi necesar, relatează MOLDPRES cu referire la Reuters și Agerpres.

"Aliaţii condamnă decizia Rusiei de a se retrage din Tratatul privind forţele armate convenţionale din Europa şi războiul său de agresiune împotriva Ucrainei, care este contrar obiectivelor tratatului. Retragerea Rusiei este cea mai recentă dintr-o serie de acţiuni care subminează sistematic securitatea euro-atlantică", a afirmat NATO într-un comunicat.

"În consecinţă, statele aliate intenţionează să suspende aplicarea tratatului CFE atât timp cât este necesar, în conformitate cu drepturile lor în baza legii internaţionale. Aceasta este o decizie susţinută pe deplin de toţi aliaţii NATO", se arată în comunicat.

Rusia s-a retras oficial marţi din acest tratat-cheie care limita unele categorii de arme convenţionale, acuzând SUA că au subminat situaţia de securitate de după Războiul Rece prin extinderea Alianţei nord-atlantice.

img23008915

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!