ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Israelul anunţă că a intrat 'în adâncurile' oraşului Gaza

10:35 | 08.11.2023 Categorie: Externe

Tel Aviv, 8 nov. /MOLDPRES/. Israelul a anunţat marţi seară că a atacat peste 14.000 de ţinte Hamas de la începutul războiului împotriva grupării islamiste în urmă cu o lună şi că trupele sale luptă "în adâncurile" Gaza City, principalul oraş din enclava palestiniană, pentru prima dată în mulţi ani, transmite AGERPRES, citată de MOLDPRES.

"Pentru prima dată în decenii, Forţele de Apărare Israeliene (IDF) luptă în inima oraşului Gaza", a declarat Yaron Finkelman, comandantul Comandamentului de Sud al armatei israeliene. Trupele israeliene au pătruns terestru în Fâşie în urmă cu zece zile, după câteva săptămâni de atacuri continue de artilerie lansate de pe teritoriul israelian şi de bombardamente intense. Totodată, armata israeliană a anunţat că militarii săi au reuşit să încercuiască oraşul Gaza, unde se concentrează cea mai mare parte a populaţiei palestiniene. 

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marţi că atacurile forţelor aeriene, navale şi terestre israeliene asupra Fâşiei Gaza sunt un "succes extraordinar", la o lună de la începutul războiului împotriva grupării islamiste Hamas. "Aş dori să vă spun că ceea ce vedem pe teren, din rapoartele pe care le primim eu şi cabinetul de război şi din discuţiile cu comandanţii şi soldaţii, este un succes extraordinar", a spus Netanyahu, care a vizitat baza militară Tzelim, situată la circa 25 de kilometri de Fâşia Gaza. "Nu intenţionăm să ne oprim, intenţionăm să continuăm până la final", a subliniat el, pe fondul presiunii internaţionale tot mai mari pentru o încetare umanitară a focului în Fâşia Gaza, unde aproximativ 1,5 milioane de palestinieni au fost strămutaţi, în contextul colapsului spitalelor şi al penuriei de apă potabilă, alimente, medicamente, electricitate şi combustibil.

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a confirmat marţi că i-a cerut premierului israelian Benjamin Netanyahu o "pauză" în ofensiva din Fâşia Gaza în timpul unei convorbiri telefonice pe care ambii lideri au avut-o luni. Întrebat de presă în timpul unui eveniment la Washington, Biden a confirmat că i-a făcut această solicitare premierului israelian, dar nu a detaliat care a fost răspunsul lui Netanyahu. Biden şi Netanyahu au purtat luni o convorbire telefonică în care, potrivit unui comunicat dat publicităţii de Casa Albă, "au discutat despre posibilitatea unor pauze tactice pentru a facilita plecarea în siguranţă a civililor din zonele de luptă, a asigura intrarea asistenţei şi a facilita o potenţială eliberare a ostaticilor".

img23008940

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!