ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Germania trimite patru avioane de luptă Eurofighter în România pentru a susţine misiunea de poliţie aeriană a NATO

12:15 | 09.11.2023 Categorie: Externe

Berlin, 9 nov. /MOLDPRES/. Germania va desfăşura patru avioane de luptă Eurofighter în România pentru a susţine misiunea de poliţie aeriană a NATO de la sfârşitul lui noiembrie, a declarat o sursă din domeniul securităţii, la câteva săptămâni după atacurile ruse asupra unor porturi ucrainene de la Dunăre, relatează Reuters, preluată de Agerpres și MOLDPRES.

Atacurile, produse la doar câteva sute de metri de frontiera cu România, şi fragmentele de drone descoperite în România au sporit riscurile de securitate pentru alianţa militară, ai cărei membri au un angajament de apărare reciprocă.

În septembrie, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a numit loviturile ruse din apropierea frontierei Ucrainei cu România drept "destabilizatoare", deşi nu au existat indicii că Rusia intenţiona să lovească un stat membru al Alianţei Nord-Atlantice.

Sursa de securitate citată de Reuters a spus că primul lot din cei până la 80 de militari germani care vor fi găzduiţi la o bază militară din apropiere de Constanţa va pleca spre România joi. Potrivit DPA, care citează tot o sursă din domeniul securităţii, această desfăşurare a avioanelor Eurofighter are loc la solicitarea României.

Forţele aeriene germane au susţinut misiunea de poliţie aeriană a NATO din România şi în trecut. Alianţa Nord-Atlantică şi-a întărit prezenţa militară de-a lungul flancului estic după invazia Rusiei în Ucraina din 2022.

img23009027

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!