ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Finanțelor

15:42 | 09.11.2023 Categorie: Comunicate

Evaluarea modului prin care sunt reflectate drepturile persoanelor în etate în Republica Moldova, discutată la Ministerul Finanțelor

Chişinău, 9 nov. /MOLDPRES/. Modul în care este distribuit bugetul pentru persoanele în etate și reflectarea cheltuielilor prin programe nemijlocit destinate persoanelor în etate, în Republica Moldova, precum și incluziunea acestora a fost subiectul ședinței în cadrul vizitei expertei ONU Claudia Mahler, la Ministerul Finanțelor. 

Discuțiile au vizat aspectul privind eforturile de a încadra finanțarea programelor destinate persoanelor în etate în proiectul bugetului și elaborarea programelor pentru incluziunea persoanelor în etate prin politici și identificarea bunelor practici care ar putea fi puse în aplicare pentru a promova respectarea drepturilor omului pentru persoanele în etate, inclusiv a drepturilor lor economice, sociale, culturale, politice și civile. 

Doamna Claudia Mahler a comunicat că își dorește să afle care este impactul și prioritățile bugetare precum și care sunt provocările privind incluziunea pe piața muncii a persoanelor în etate în entitate. 

La rândul său, secretarul general adjunct al Ministerului Ana Luca a remarcat că la elaborarea bugetului trebuie să se țină cont de persoanele în etate, menționând: “Noi, încurajăm persoanele în etate pentru a fi angajate în câmpul muncii. Astfel, în cadrul Ministerului Finanțelor avem angajați cu vârstă cuprinsă între 60-65 de ani, printre ei regăsindu-se și persoane ajunse la vârsta de pensionare”. 

Suplimentar, s-a menționat despre susținerea persoanelor în etate prin implementarea proiectelor de asistență externă finanțate de către partenerii externi de dezvoltare. Cu precădere fiind reiterate două proiecte a cărui scop constă în sporirea accesului la îngrijire medicală și asistență socială pentru persoanele în etate din zonele rurale, precum și contribuirea la realizarea drepturilor omului și incluziunii sociale ale persoanelor în etate marginalizate în situații de risc în contextul situații pandemice Covid 19.   

Ședința a reunit specialiști ai Ministerului Finanțelor, Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării și ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale. 

Experta independentă a ONU privind exercitarea tuturor drepturilor omului de către persoanele în etate, Claudia Mahler, efectuează o vizită oficială în Republica Moldova în perioada 7-16 noiembrie 2023.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!