ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Cele mai interesante locuri turistice din ţară descoperite într-o expediţie muzicală

13:19 | 13.11.2023 Categorie: Moldova Turistică

Istoria, natura, tradiția, emoția, oamenii de-ai locului și muzica sunt cuvintele care descriu cel mai bine a șasea ediție a expediției muzicale „La La Play”. Organizată în fiecare an de Moldovan National Youth Orchestra, în 2022 echipa a parcurs un record de 1800 de kilometri în doar şapte zile și a înregistrat 700 de ore de muzică live în peste 30 de locații splendide din Republica Moldova. 

Cu genericul „Cu drag pentru acasă”, expediția „La La Play” a ajuns în 11 localități partenere ale proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală”, finanțat de Guvernul Elveției. Cele mai interesante locuri turistice, pensiuni primitoare și afaceri de succes din Ciorești, Micleușeni, Vorniceni, Văleni, Slobozia Mare, Manta, Palanca, Sipoteni, Rogojeni, Cobâlea și Cotiujenii Mari au devenit scena instrumentiștilor din Moldovan National Youth Orchestra pentru câteva minute, ore sau chiar pentru o seară întreagă.

„Combinația dintre muzică și natură este cât se poate de organică. Muzica clasică de cele mai multe ori a fost inspirată de natură, de priveliști autentice, care i-au impresionat pe compozitori. Anume în aceste locații ne facem și noi apariția. Muzica intonată în sânul naturii sau sub cerul liber are un efect vizual și auditiv special. Este creată o cu totul altă atmosferă”, spune dirijorul și managerul orchestrei Andriano Marian.

DESCOPERIND LOCAȚII, DUPĂ 6 ANI DE EXPEDIȚII MUZICALE

Chiar dacă sunt șase ani deja de când se organizează expediția muzicală, Andriano Marian e convins că mereu pot fi descoperite locuri noi și magice de vizitat în Moldova. Mesajul acestuia este că și acasă poți să îți faci o vacanță interesantă, cu servicii de calitate și experiențe de neuitat. Important e să ai timp și curaj să mergi dincolo de capitală, de Chișinău. 

LA SFÂRȘITUL EXPEDIȚIEI, ECHIPA ORCHESTREI A ÎNTOCMIT UN CLASAMENT AL DESCOPERIRILOR TURISTICE:

LOCUL III

Prutul de Jos și anume Gârla Manolescu „Ostrov” din satul Văleni, raionul Cahul

LOCUL II

Codrii Moldovei, în special satele Vorniceni, Micleușeni, Ciorești 

LOCUL I

Rogojenii Vechi: „Nu știam despre acest loc superb, dar acum mi-am dat seama că este una dintre cele mai nedescoperite locații din țara noastră, care are un mare potențial turistic”, spune dirijorul Andriano Marian.

Ediția din 2022 a adus tribut şi unui „cvartet” de râuri: Prut, Nistru, Răut și Bâc. De asemenea, au fost promovate locurile și eroii care fac afaceri frumoase acasă, iar echipa din cei 7 muzicieni a consolidat prin muzică spiritul comunitar. Peste 2000 de spectatori au participat la evenimentele expediției, iar alți 10 000 de oameni au urmărit transmisiunile în direct ale concertelor. 

MUZICA CLASICĂ, ÎN OGRADA PENSIUNILOR RURALE

Pentru Angela Comendant, proprietara pensiunii și restaurantului tradițional din Cotiujenii Mari, Șoldănești, a fost prima experiență de implicare și găzduire a expediției „La La Play”. „Am avut marele noroc de a asculta muzică de calitate chiar în localitatea și în ograda noastră. Cei circa 50 de oameni care au participat la concertul din curtea restaurantului au rămas mulțumiți de posibilitatea de a petrece atât de plăcut un sfârșit de săptămână”, spune ea.

În calitate de gazdă pentru turiștii care ajung în această regiune, Angela Comendant susține că interesul acestora față de turismul local crește. „Am fost plăcut surprinși de impresiile vizitatorilor noștri. Le-am organizat excursii la Rogojeni și la Cobâlea. Au vizitat meșterii populari din Cotiujenii Mari și au admirat priveliștea zonei urcând pe movilele rămase de pe timpurile lui Ștefan cel Mare”, povestește cu mândrie gazda.

În schimb, pentru primarul comunei Sipoteni, raionul Călărași, Vasile Rața, expediția muzicală e practic o tradiție. În 2022, orchestra a fost deja pentru a treia oară aici. „Chiar dacă nu a fost prima experiență „La La Play”, impresiile au fost la fel de puternice. Astfel de concerte în aer liber sunt doar binevenite. Eu cred în viitorul turistic al Sipoteniului pentru că avem suficiente locuri care pot interesa vizitatorii”, spune Vasile Rața.

Aceste seri cu muzică în aer liber în regiunile turistice reprezintă o formă inovativă și interesantă de promovare a potențialului turistic al localităților rurale.

Moldovan National Youth Orchestra este unul dintre cele mai populare proiecte muzicale din Moldova. Fondat în 2011 de Andriano Marian, proiectul reunește tineri instrumentiști care studiază la universități de muzică de top din SUA, Marea Britanie, Austria, Belgia, Finlanda, Elveția, Rusia, Ucraina și România. De mai mult de 10 ani, echipa orchestrei se implică în proiecte de dezvoltare socială și culturală, folosind muzica în calitate de promotor și element cheie care unește oamenii în jurul său.

Expediția muzicale „La La Play” a fost organizată cu sprijinul proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală”, finanțat de Guvernul Elveției.

(După PNUD)

img23009114

img23009114

img23009114

img23009114

img23009114

img23009114

img23009114

img23009114

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!