ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Expoziţia Internaţională World Press Photo a ajuns pentru a șaptea oară în R. Moldova

17:22 | 15.11.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 nov. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost inaugurată cea de-a VII-a ediție a Expoziţiei Internaţionale World Press Photo. În premieră, expoziția ajunge în acest an și la Comrat, informează MOLDPRES.

În debutul manifestării, directorul instituției, Eugen Sava a menționat că expoziția cuprinde cele mai  bune fotografii, adevărate opere de artă, care reflectă realitatea lumii. În context, Nadine Gogu, directorul executiv al Centrului de Jurnalism Independent, unul dintre organizatorii evenimentului, a afirmat că această expoziție trebuie să se extindă și în alte localități și să fie vizitată de cât mai mult public.

Concursul World Press Photo 2023 s-a desfășurat în șase regiuni din întreaga lume - Africa, Asia, Europa, America de Nord și Centrală, America de Sud și Asia de Sud-Est și Oceania. Juriul a selectat în final 24 de câștigători regionali, dintre care au fost desemnați patru câștigători globali: Fotografia Anului World Press Photo - „Atacul aerian asupra Maternității din Mariupol", de Evgeniy Maloletka pentru Associated Press; Istoria Anului World Press Photo - „Prețul păcii în Afganistan", de Mads Nissen pentru Politiken/Panos Pictures. Proiectul pe Termen Lung World Press Photo - „Battered Waters", de Anush Babajanyan pentru VII Photo/National Geographic Society. Format Deschis World Press Photo - „The Doors Don't Know Me", de Mohamed Mahdy.

Cei 24 de câștigători și șase mențiuni de onoare, ale căror fotografii reflectă istorii din primele linii de război, cultură, identitate, migrație, au fost selectați de un juriu independent dintr-un număr total de 60.448 de fotografii, expediate de 3.752 de fotografi din 127 de țări. Imaginile câștigătoare ale World Press Photo 2023 atrag atenția asupra celor mai mari probleme cu care se confruntă astăzi omenirea - documentarea războiului din Ucraina și impactul războiului asupra civililor, protestele istorice în Iran, realitățile din Afganistanul controlat de talibani, numeroasele aspecte ale crizei climatice din țări precum Maroc, Australia, Peru, Kazahstan. Totodată, concursul accentuează importanța fotografiei de presă în întreaga lume. Câștigătorii regionali ai Concursului World Press Photo 2023 sunt 24 de fotografi din 23 de țări: Argentina, Armenia, Australia, Belgia, China, Danemarca, Ecuador, Egipt, Franța, Germania, Grecia, Iran, Italia, Mexic, Maroc, Myanmar, Peru, Africa de Sud, Spania, Filipine, Ucraina, Statele Unite și Venezuela.

Cele două expoziții sunt organizate de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Agenția Piko Creative, cu suportul Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos la Chișinău. Acestea vor fi deschise până la 6 decembrie.

img23009199

img23009199

img23009199

img23009199

img23009199

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!