ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Proprietarii terenurilor afectate de lucrările de construcție a apeductului Chișinău - Strășeni - Călărași vor primi despăgubiri

11:29 | 20.11.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 20 nov. /MOLDPRES/. Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Centru a anunţat demararea procedurii de expropriere, în temeiul Legii privind declararea utilităţii publice de interes naţional pentru lucrările de construcţie a apeductului magistral Chişinău-Străşeni-Călăraşi, transmite MOLDPRES.

După publicarea actului de expropriere în Monitorul Oficial al Republicii Moldova (16 noiembrie 2023), expropriatorul (Statul), va înainta proprietarilor de terenuri, în termen de 30 de zile, propunerea de expropriere. „După primirea propunerii de expropriere, proprietarii şi titularii dreptului de folosinţă sau de alte drepturi reale asupra obiectelor supuse exproprierii sunt obligaţi să ia măsurile de conservare a acestora. La fel, din momentul primirii propunerii de expropriere, expropriatul, în decurs de 45 de zile, este în drept să-şi dea sau nu consimţământul pentru o compensare imediată şi echitabilă”, indică ADR Centru.

Conform sursei citate, plata despăgubirilor pentru bunurile imobile expropriate şi pentru drepturile expropriate se face în baza propunerii de expropriere prin compensaţie bănească. Cuantumul despăgubirilor se transferă titularilor de drepturi într-un cont special deschis pe numele expropriatului, în monedă naţională, în termen de 60 de zile de la momentul depunerii cererii cu privire la plata despăgubirilor.

Pentru facilitarea procedurii de expropriere, asigurarea unei comunicări eficiente și prevenirea impactului social al proiectului, la nivel de localități vor fi create Comisii de monitorizare a impactului social, care vor asigura participarea comunității la procesul de monitorizare a impactului, recepționare a reclamațiilor și de asistență a proprietarilor de terenuri.

Proiectul „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală” este finanțat de către Guvernul Germaniei prin intermediul băncii de stat ”Kreditanstalt für Wiederaufbau” (”KfW”) și Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală din Republica Moldova. Valoarea totală a proiectului constituie 25 milioane de euro, inclusiv contribuția țării noastre de 2,65 mln de euro. Termenul de implementare este octombrie 2025.

Conducta principală pentru transportul apei are o lungime de aproximativ 53 km și va asigura alimentarea cu apă potabilă în jur de 28 mii de locuitori din raioanele Strășeni și Călărași. În aliniamentul traseului sunt 192 de loturi de teren, inclusiv 103 aflate în proprietate privată.

img23009333

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!