ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Forumul economic România – Republica Moldova, desfășurat la Chișinău

14:49 | 20.11.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 20 nov. /MOLDPRES/. Oameni de afaceri și oficiali de pe ambele maluri ale Prutului au participat astăzi la Chișinău la cea de-a doua ediție a Forumului economic România - Republica Moldova, dedicat promovării comerțului bilateral și sectorului investițional, transmite MOLDPRES.

La eveniment și-au anunțat prezența peste 200 de companii din România și Republica Moldova, din domenii precum cel financiar-bancar, comerț, logistică, IT, academic.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian Leon-Țurcanu, a declarat că investitorii de pe ambele maluri ale Prutului lucrează zi de zi pentru apropierea și armonizarea economiilor celor două țări, pentru o mai bună competitivitate la nivel internațional, pentru crearea de noi locuri de muncă și pentru dezvoltarea comunităților în care își desfășoară activitatea. „Reintegrarea Republicii Moldova în familia europeană devine o realitate tot mai apropiată, iar România în calitate de prim partener comercial al Republicii Moldova, este principalul susținător al acesteia. România este de asemenea principalul destinatar al exporturilor Republicii Moldova, cu 33% din totalul exporturilor. Fără îndoială, România și Republica Moldova aduc Uniunii Europene plus valoare”, a afirmat Ambasadorul.

Potrivit secretarului general al Guvernului României, Mircea Abrudean, companiile românești prezente pe piața din Republica Moldova au creat peste 10 mii de locuri de muncă și au o cifră de afaceri totală de aproape un miliard de euro. „La finele anului 2022, investițiile totale ale României în Republica Moldova au însumat 692 mln de dolari. Doar în anul 2022, comerțul bilateral a înregistrat o creștere cu 48 la sută față de 2021. Practic în fiecare an stabilim noi recorduri în ceea ce privește comerțul bilateral. România a fost în ultimii ani principala piață de desfacere pentru produsele din Republica Moldova. Mărci bine cunoscute aici sunt acum familiare și pentru consumatorul român. Există oportunități semnificative de investiții, inclusiv în sectorul agricol și de procesare a producției agricole, în sectorul energetic sau în domeniul energiei regenerabile”, a conchis Mircea Abrudean.

Vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, a menționat că România este principalul partener comercial și de investiții al Republicii Moldova. „Avem peste 1600 de întreprinderi cu capital românesc. Acest lucru plasează România în fruntea investitorilor în țara noastră. Economia noastră a demonstrat că este adaptabilă, trecând de la o orientare exclusivă către CSI la o direcție hotărâtă către Vest în ultimii 15 ani. Deja suntem în plin avânt de integrare economică în UE, iar România este un partener solid în acest sens”, a precizat vicepremierul. 

Cea de-a doua ediție a Forumului economic România - Republica Moldova este organizată de Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova, Ambasada României la Chișinău și Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior. 

img23009349

img23009349

img23009349

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!