ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CEC: În cadrul alegerilor locale generale, turul I și II, au fost aleși 895 de primari din cei 898

14:55 | 20.11.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 20 nov. /MOLDPRES/. În cadrul alegerilor locale generale, turul I și II, au fost aleși 895 de primari din cei 898. Informațiile au fost prezentate de președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman, în cadrul unei conferințe de presă, relatează MOLDPRES.

Potrivit datelor preliminare, în total, în localitățile unde au fost aleși primarii în turul doi și în localitățile unde a avut loc votarea repetată, la urnele de vot s-au prezentat circa 314 mii de alegători, dintre care 55% sunt femei și 45% sunt bărbați.

În turul doi de scrutin, repartizarea mandatelor de primar, conform criteriului politic, arată în felul următor: Partidul Acțiune și Solidaritate – 66 de mandate, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova – 41, candidați independent – 32, Partidul Social Democrat European – 30, Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei – 22, Partidul Renaștere – 17, Partidul Liberal Democrat din Moldova – 11, Platforma Demnitate și Adevăr – 8, Mișcarea Respect Moldova – 8, Partidul Nostru – 6 și altele.

Conducerea CEC a subliniat că, ieri, în opt localități din țară a avut loc votarea repetată pentru consiliile locale, iar în șase dintre aceste localități și a primarilor. „Votarea repetată se consideră valabilă indiferent de numărul alegătorilor care au participat la scrutin. Prin urmare, cetățenii cu drept de vot din cele opt localități și-au ales consilierii în consiliile locale, iar în cinci localități și primarul”, a spus Angelica Caraman.

Astfel, în cadrul alegerilor locale generale desfășurate la 5 noiembrie, ulterior în turul doi la 19 noiembrie curent, au fost aleși 895 de primari din cei 898. În localitatea Aluatu, raionul Taraclia, va fi organizat turul doi al alegerilor repetate, iar în satele Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia, CEC a dispus organizarea alegerilor parțiale pe 3 martie 2024.

În urma scrutinului, în termen de 48 de ore de la închiderea secțiilor de votare, consiliile electorale de circumscripție urmează să prezinte CEC procesele-verbale de totalizare a rezultatelor votării. „Ulterior, Comisia va centraliza rezultatele votării și va aproba, prin hotărâre, procesul-verbal de totalizare a rezultatelor alegerilor locale generale. Legalitatea alegerilor locale va fi confirmată de consiliile electorale de circumscripție respective, care vor declara candidații aleși și vor atribui și valida mandatele primarilor aleși. În cazul localităților unde a avut loc votarea repetată pentru consiliile locale, vor fi validate mandatele consilierilor și confirmată lista candidaților supleanți. Persoana aleasă concomitent în funcțiile de primar și consilier local trebuie să prezinte consiliului electoral de circumscripție consimțământul său de a fi validată în una dintre aceste funcții”, a afirmat Angelica Caraman.

Timp de trei luni de la confirmarea rezultatelor alegerilor, buletinele de vot și listele electorale se păstrează la inspectoratele teritoriale de poliție, după care se nimicesc.

img23009354

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!