ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a aprobat plafoanele maxime și prețurile compensate la energie pentru perioada noiembrie 2023 - martie 2024

12:36 | 22.11.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 22 nov. /MOLDPRES/. Guvernul a aprobat astăzi volumele maxime și prețurile compensate la energie pentru consumatorii casnici, aplicate în perioada noiembrie 2023 - martie 2024, relatează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

Astfel, în cazul gazelor naturale, va fi compensat de către stat tariful pentru primii 180 m3/lună, sau până într-un plafon de 90 m3/lună pentru gospodăriile care au stabilit dreptul la compensația monetară (APRA), pentru a asigura următoarele prețuri garantate:

Categoria de vulnerabilitate energetică  Prețul achitat în limita plafonului (2023-2024)

Extremă                                              12 lei/m3 *

Foarte ridicată                                    12,2 lei/m3*

Ridicată                                                12,4 lei/m3

Medie                                                    12,6 lei/m3

Scăzută                                                 17 lei/m3

Primară                                                 Preț reglementat/prețul furnizorului (18,07 lei/m3)

Fără vulnerabilitate                             Preț reglementat/prețul furnizorului (18,07 lei/m3)

* Majoritatea beneficiarilor incluși în categoria extremă și categoria de vulnerabilitate foarte ridicată vor beneficia de compensația monetară lunară de 800 lei sau și de compensația monetară și de compensația în factură plafonată la 90m3/lună

Energia termică va fi compensată până într-un plafon de 1,3 GCal/lună, sau până într-un plafon de 0,9 GCal/lună pentru gospodăriile care au stabilit dreptul la compensația monetară, pentru a asigura următoarele prețuri garantate:

Categoria de vulnerabilitate energetică    Tarif achitat în limita plafonului (2023-2024)

Extremă                                                   1450 lei / GCal*

Foarte ridicată                                          1475 lei / GCal*

Ridicată                                                     1500 lei / GCal

Medie                                                         1525 lei / GCal

Scăzută                                                      2100 lei / GCal

Primară                                                      2900 lei / GCal

Fără vulnerabilitate                                  Tarif reglementat (3457 lei/Gcal - Termoelectrica)

* Majoritatea beneficiarilor incluși în categoria extremă și categoria de vulnerabilitate foarte ridicată vor beneficia de compensația monetară lunară de 800 lei sau și de compensația monetară și de compensația în factură plafonată la 0,9GCal/lună

Compensația pentru energia electrică va fi acordă pentru un volum maxim consumat de 1 500 kWh pe lună sau de 750 kWh/lună în cazul beneficiarilor de compensații sub formă de plată monetară lunară, pentru consumatorii casnici care întrunesc cumulativ următoarele condiții:

1. energia electrică reprezintă principala sursă de încălzire pe perioada rece a anului, conform cererii depuse;

2. consumatorii casnici au înregistrat un consum mediu lunar de energie electrică de cel puțin 250 kWh/lună în perioada rece precedentă;

3. consumatorii casnici nu sunt conectați la furnizarea centralizată de energie termică sau au înregistrat un consum mediu lunar de energie termică mai mic de 0,3 Gcal/lună în perioada rece precedentă;

4. consumatorii casnici au înregistrat un consum la gazele naturale mai mic de 50 m3 pe lună în perioada rece precedentă.

Categoria de vulnerabilitate energetică      Prețul achitat în limita plafonului (2023-2024)

Extremă                                                    1,54 kWh / kWh

Foarte ridicată                                          1,74 kWh / kWh

Ridicată                                                     1,94 kWh / kWh

Medie                                                         2,14 kWh / kWh

Scăzută                                                      2,34 kWh / kWh

Primară                                                      2,54 kWh / kWh

Fără vulnerabilitate                             Preț reglementat (2,39 lei/kWh – Premier Energy, 2,88 lei/kWh                                                                    – FEE Nord)

Modul în care au fost ajutate categoriile de vulnerabilitate, volumele și prețurile compensate va asigura că pe de o parte suportul pentru gospodăriile cu venituri mici este mai țintit, dar și că aproximativ 80% din gospodăriile beneficiare de compensații vor achita un preț al energiei compensat similar cu cel din anul trecut.

Atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică va fi efectuată automat de către sistemul informațional, începând cu data 26 noiembrie curent, conform criteriilor aprobate de Guvern. Cetățenii vor putea vizualiza categoria atribuită în cabinetul personal, în primele zile ale lunii decembrie. Categoria de vulnerabilitate energetică se va stabili în baza raportului exprimat în % dintre cheltuielile  pentru resursele energetice și venitul disponibil pentru achitarea sursei de energie. Există șapte categorii de vulnerabilitate pentru sezonul rece 2023-2024: extremă, foarte ridicată, ridicată, medie, scăzută, primară și fără vulnerabilitate.

Până în prezent, au fost depuse 635 000 cereri pe platforma www.compensatii.gov.md. Cetățenii mai au timp să depună cererea online până pe 25 noiembrie curent, pentru a beneficia de compensații inclusiv pentru luna noiembrie. Cererea va putea fi depusă și după 25 noiembrie, însă compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare.

Persoanele care nu dispun de echipament tehnic sau abilitățile necesare pentru înregistrare individuală se pot adresa la asistentul social sau la bibliotecarii din localitate. Suplimentar, specialiștii din cadrul centrelor unificate de prestare a serviciilor publice (CUPS) din localitățile rurale din țară sunt gata să ofere suport tuturor persoanelor, pentru depunerea cererii online.

img23009425

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!