ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Va fi creat un Grup de lucru pentru susținerea fermierilor cu dificultăți financiare și se află în pragul falimentului

18:02 | 24.11.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 24 nov. /MOLDPRES/. La Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a avut loc astăzi o ședință cu reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor”, alături de reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie (CCI) a Moldovei, pentru a discuta planuri de acțiune în sprijinul fermierilor afectați de multiplele crize. S-a convenit asupra creării Grupului de lucru responsabil de identificarea fermierilor care întâmpină dificultăți financiare și care se confruntă cu riscul falimentului, transmite MOLDPRES.

Subiectul discuțiilor s-a referit, preponderent, la crearea, coordonarea și atribuțiile Grupului de lucru responsabil de identificarea fermierilor care întâmpină dificultăți financiare și care se confruntă cu riscul falimentului. „S-a stabilit că din componența Grupului de lucru vor face parte reprezentanți ai MAIA, ai CCI, ai direcțiilor agricole raionale, specialiști financiari și juridici, alte instituții relevante. Aceștia vor colecta și vor analiza informațiile disponibile cu privire la fermierii aflați în dificultate, pentru a aborda personalizat problemele lor și pentru a oferi sprijin țintit”, arată Ministerul Agriculturii.

Totodată, fermierii care dețin documente emise de Comisiile pentru Situații Excepționale ce confirmă starea de secetă în regiunea în care își desfășoară activitatea, se pot adresa la Camera de Comerț și Industrie pentru a solicita eliberarea Avizului de atestare a impedimentului justificator. Acest document poate fi folosit pentru a justifica și solicita întârzieri în îndeplinirea anumitor obligații contractuale.

Conform procedurii, solicitantul va depune cererea și documentele anexate, în cazul cererii semnate electronic, accesând link-ul https://eclient.chamber.md/ro/auth/login. Totodată documente pot fi depuse la sediul Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (mun. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 151).

„Detalii suplimentare despre această procedură pot fi solicitate Camera de Comerț și Industrie a Moldovei și la direcțiile agricole raionale”, rezumă Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Autorităţile s-au întrunit în după amiaza zilei de astăzi cu protestatarii din centrul capitalei, pentru a găsi soluţii rezonabile pentru situaţia creată, după ce mai mulți agricultori au venit ieri cu tractoarele în centrul capitalei pentru a lua parte la o acțiune de protest, organizată de Asociația Forța Fermierilor și Federația Națională a Fermierilor. Participanții la acțiune s-au arătat nemulțumiți de situația din domeniul agricol. Totodată, agricultorii au solicitat sprijinul autorităților pentru identificarea soluțiilor la problemele lor. În cadrul manifestărilor, poliţia a atestat mai multe acte de violenţă şi agresiune. 

img23009540

img23009540

img23009540

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!