ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Turism gastronomic cu specialităţi deosebite la Slobozia Mare

13:58 | 27.11.2023 Categorie: Moldova Turistică

Maria Minciună este o gospodină talentată din satul Slobozia Mare, raionul Cahul. Tanti Mașa, așa precum o numesc localnicii și clienții săi, și-a transformat pasiunea pentru gastronomie în afacere. Conservele de legume, dulcețurile, sosurile și licorile făcute de Tanti Mașa au cucerit gustul vizitatorilor. 

Atelierul gastronomic „La tanti Masha”

Cu ajutorul Uniunii Europene, Maria Minciună din Slobozia Mare și-a dotat atelierul gastronomic

Maria Minciună este o gospodină talentată din Slobozia Mare, raionul Cahul. Tanti Mașa, așa precum o numesc localnicii și clienții săi, și-a transformat pasiunea pentru gastronomie în afacere. Conservele de legume, dulcețurile, sosurile și licorile făcute de Tanti Mașa au cucerit gustul vizitatorilor.

În cămara sa, se găsește o adevărată explozie de gusturi, de la dulcețuri din smochine, flori de salcâm, flori de soc, la dulceață din roșii cherry și licori de pomușoare.

Tanti Mașa a obținut un grant în valoare de 4200 euro în cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și UNICEF. Din sursele grantului au fost procurate echipamente pentru dotarea atelierului gastronomic (plite pe bază de lemne, tocător, mașină de spălat vase, cântar). De asemenea, a fost înregistrată marca comercială „Tanti Masha”. 

Turiștii stau la coadă să guste din deliciile culinare

Tradiția și inovația și-au găsit locul în bucătăria gospodinei, iar oaspeții și turiștii stau la coadă ca să guste din deliciile culinare.

Mai mult, oaspeții pot învăța să gătească renumita dumată și cuscus de la sud, boia din ardei. Gospodina este mândră să continue tradițiile moștenite și a deschis ușile casei sale pentru turiștii care vor să se delecteze cu bucate tradiționale și să admire artefacte unice din sudul țării.

Localitatea Slobozia Mare a ajuns faimoasă şi datorită gospodăriilor familiei Minciună. Gospodina Maria Minciună are atelierul gastronomic „La Tanti Masha” amplasat la marginea satului, iar în cealaltă margine de sat, fiul ei, Nicolae Minciună și-a fondat propria afacere – Crama „Domeniile Pană”. Familia Minciună le pune la dispoziție turiștilor servicii de cazare. Aici, pasiunea mamei pentru gătit și pasiunea copiilor pentru viticultură le oferă oaspeților vacanțe pe cinste. 

Reţete păstrate încă din copilărie

Maria Minciună nu are vreun carnet de rețete, dar le păstrează în minte de când era copilă. Timp de 40 de ani a gătit pentru mii de oaspeți, la diferite petreceri. De câțiva ani însă gospodina primește oaspeții chiar la ea acasă. Dulcețurile nemaipomenite pe care le gătește sunt vedetele atelierului. Maria Minciună spune că, din dorința de a experimenta rețete noi, a ajuns să facă dulcețuri din ardei, smochine, flori de soc, salcâm și chiar din roșii cherry.

Tanti Mașa este vedetă și pentru „cuscuții” specifici zonei de sud, pe care îi prepară în covata veche de peste o sută de ani din trei ingrediente simple: bulguraș de grâu, făină și ou. Pentru că turiștilor le este interesant, Maria Minciună a început să organizeze ateliere gastronomice la care îi învață cum „se freacă cuscuții”.

Pe lângă cuscuți, la Tanti Mașa se găseşte și boia de ardei făcută chiar la ea acasă, din produse naturale.  

„Spălăm ardeii, îi tăiem și îi punem vreo 3-4 zile afară la uscat. După ce s-au uscat, îi punem la cuptor, ca să fie crocanți, îi punem în piuă și îi pisăm bine, după care cernem prin sită totul”, a dezvăluit gospodina secretul.

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 de milioane de euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

(După PNUD)

img23009587

img23009587

img23009587

img23009587

img23009587

img23009587

img23009587

img23009587

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!