ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ENTSO-E a majorat cu 500 MW capacitatea comercială între sistemul energetic continental și cele ale R. Moldova și Ucrainei

09:07 | 29.11.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 29 nov. /MOLDPRES/. Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport pentru energie electrică, ENTSO-E, a anunțat majorarea cu 500 MW a limitei de capacitate pentru comerțul cu energie electrică din Europa Continentală către Ucraina și R. Moldova, până la 1.700 de MW. Decizia a fost luată urmare a finalizării procesului de sincronizare a sistemelor energetice și pe baza simulărilor de securitate și stabilitate a sistemului, transmite MOLDPRES. 

„ENTSO-E salută noul nivel de cooperare dintre operatorii de sisteme de transport din Europa continentală și Ukrenergo. Această dezvoltare nu numai că sporește securitatea energetică regională, dar și promovează o piață energetică mai integrată și mai eficientă. De asemenea, subliniază eforturile noastre continue de a asigura o rețea de energie electrică rezistentă și integrată și de a încuraja cooperarea între OST europeni”, a declarat președintele ENTSO-E Zbyněk Boldiš.

Sincronizarea de urgență a sistemelor energetice ale Ucrainei și Moldovei cu cel continental a fost realizată în martie 2022.

„Sincronizarea sistemului energetic național cu cel continental, ENTSO-E, a fost de fapt evenimentul care a contribuit cel mai mult la consolidarea independenței energetice a Republicii Moldova, și nu diversificarea surselor de procurare a gazelor naturale. Aceasta ne-a permis să asigurăm stabilitatea sistemului atunci când Rusia a bombardat infrastructura energetică din Ucraina și să avansăm cu alte reforme majore, inclusiv cu impact pe termen lung”, a afirmat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

ENTSO-E, Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport pentru energie electrică, este asociația pentru cooperarea operatorilor europeni de sisteme de transport (OST). Cei 39 de OTS-uri membri, reprezentând 35 de țări, sunt responsabili pentru funcționarea sigură și coordonată a sistemului de energie electrică din Europa, cea mai mare rețea electrică interconectată din lume.

img23009648

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!