ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Justiției

09:37 | 30.11.2023 Categorie: Comunicate

Progresele din justiție, discutate de ministra Veronica Mihailov-Moraru cu eurodeputații din cadrul Comitetului Parlamentar de Asociere RM-UE

Chişinău, 30 nov. /MOLDPRES/. În cadrul celei dea 14-a Reuniuni a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană (CPA RM-UE), ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a avut discuții cu delegația Parlamentului European, din componența căreia fac parte eurodeputații Siegfried Mureșan, Ramona Strugariu, Dacian Cioloș, Maria Grapini și Eugen Tomac.

Oficialii au făcut schimb de opinii despre progresele privind reforma judiciară ca element-cheie al condiționalităților UE, despre provocările privind lupta împotriva corupției, dar și despre implementarea planului de deoligarhizare.

În context, ministra Veronica Mihailov-Moraru a menționat principalele acțiuni întreprinse în vederea asigurării independenței și integrității judecătorilor și procurorilor, îmbunătățirii mecanismelor de combatere eficientă a corupției și recuperării efective a bunurilor infracționale, inclusiv a celor care se află în afara Republicii Moldova.

„Sunt optimistă și cred că împreună cu echipa Ministerului Justiției, Guvernul și Parlamentul, dar și cu sprijinul partenerilor de dezvoltare vom reuși să îndeplinim toate măsurile necesare și să avansăm în parcursul nostru european. Cetățenii trebuie să înțeleagă că reforma justiției nu poate fi înfăptuită cu pași rapizi, pentru că este un proces complex, care necesită timp, eforturi considerabile și oameni care doresc să schimbe lucrurile și practicile vechi din sistem. Nu reformăm sistemul justiției doar de dragul aderării la UE, ci pentru că ne dorim un stat de drept funcțional, care să rezolve problemele ce persistă în societate de ani de zile”, a menționat ministra Justiției.

Oficialii europeni au subliniat că reforma justiției este cea mai grea reformă și cea mai mare provocare pentru Republica Moldova, dar au apreciat progresele înregistrate în acest sens și ne-au încurajat să continuăm cu aceeași determinare și optimism. Totodată, ne-au asigurat că putem miza în continuare pe susținerea din partea instituțiilor europene.

CPA RM-UE reprezintă forumul parlamentar al Acordului de Asociere UE – Republica Moldova. Din el fac parte membri numiți de Parlamentul Republicii Moldova și de Parlamentul European, care se întrunesc de două ori pe an, alternativ la Chișinău și Bruxelles.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!