ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

EcoContact a organizat un seminar pentru juriști privind evaluarea impactului asupra mediului

14:08 | 30.11.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 30 nov. /MOLDPRES/. Asociaţia EcoContact, în parteneriat cu Institutul Național al Justiției, a organizat un nou seminar dedicat consolidării capacităților judecătorilor și procurărilor privind aspecte de implementare a legislației de mediu, și anume, Evaluarea Strategică de Mediu (ESM), Evaluarea de Impact asupra Mediului (EIM), Evaluarea Biodiversității (EB), transmite MOLDPRES.

Potrivit EcoContact, 25 de reprezentanți ai autorităților de justiție au fost familiarizați cu particularitățile de aplicare a procedurile sus menționate, inclusiv noile prevederi ale acestora care au intrat în vigoare în noiembrie 2023. „Participanții au aflat mai multe despre procesul de evaluare strategică de mediu: etapele procedurale, subiecții implicați, informarea și participarea publicului, avizul de mediu. Totodată, una dintre tematici s-a axat pe procesul de evaluare a impactului asupra mediului, inclusiv decizia privind EIM și Acordul de mediu. Un accent aparte a fost pus pe analiza cazuisticii în domeniul EIM, dar și practica de desfășurare a EIM în context transfrontalier”, explică sursa citată.

Un mecanism nou care a fost adus la cunoștința participanților și reprezentanților autorităților de drept a constituit controlul calității rapoartelor de mediu. Acest mecanism este aplicabil pentru ambele proceduri ESM și EIM pentru a evalua atât calitatea procedurală, cât și calitatea rapoartelor de mediu. La fel, au fost expuse care sunt competențele comisiilor și opinia emisă de acestea, care are rol de recomandare – dar care poate fi folosită ca temei de evaluare a calității și îmbunătățirea raportului de mediu.   

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului  „O justiție verde pentru un mediu protejat si comunități durabile în Republica Moldova”, implementat de către AO EcoContact cu suportul Suediei.

img23009723

img23009723

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!