ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul Agriculturii a fost audiat de Legislativ

17:27 | 30.11.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 30 nov. /MOLDPRES/. Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a fost audiat astăzi în Parlament. El a explicat aleșilor poporului situația din sectorul agricol, comunică MOLDPRES.

Audierea șefului de la agricultură a fost solicitată de Blocul comuniștilor și socialiștilor.

Vladimir Bolea a menționat că în agricultura din R. Moldova este o situație dificilă, generată de mai mulți factori: secetă, lipsa pieței de desfacere, prețuri mici.

„Într-o mare măsură această situația este caracterizată din cauza următoarelor motive: în sudul R. Moldova au fost numeroase condiții de secetă și noi avem agenți economici care au certificate de constatare de la Comisia Situații Excepționale și ei acum la propunerea Ministerului Agriculturii vor merge la Camera de Comerț. Până la ziua de azi avem depuse 15 cereri pentru a li se elibera certificate de la CSE de situație de forță majoră”, a menționat ministrul.

El a precizat că producătorii de cereale din R. Moldova au o activitate nesustenabilă din punct de vedere economic și marea lor majoritate produc cereale în exclusivitate pentru export, iar prețurile nu sunt dictate de țara noastră, ci de burse.

„Dacă noi aceleași cereale le-am include într-un alt lanț valoric - morărit, panificație, atunci am avea alt rezultat. Dacă noi am include aceleași cereale într-un alt lanț valoric - crescători de animale, producători de carne și vânzarea lor, ați vedea cu totul alt rezultat. Dacă am include măcar în procesul de hrană pentru păsări și vânzare de ouă și carne de pasăre, o să vedeți alt rezultat. Astea sunt lanțurile valorice, pe care noi le promovăm. Pentru că răspunsul la rezolvarea situației destul de grele a producătorilor de cereale este în faptul că ei vând la prețuri destul de mici”, a opinat ministrul.

Șeful de la agricultură a menționat că statul trebuie să vină cu soluții țintite și autoritățile vor discuta cu reprezentanții băncilor și ai sectorului nebancar despre inițierea unor măsuri preventive, pentru a evita falimentul fermierilor afectați de lipsa recoltei.

img23009729

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!