ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție de grafică a artistului plastic Igor Vieru a fost vernisată la Centrul ”C. Brâncuși”

18:00 | 30.11.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 30 nov. /MOLDPRES/. La Centrul Expozițional ”Constantin Brânciși” din capitală a fost vernisată astăzi expoziția de artă contemporană cu genericul ”Igor Vieru – 100 de ani de la naștere”, informează MOLDPRES.

Expoziția cuprinde peste 150 de lucrări de grafică din colecțiile Muzeului Național de Artă al Moldovei, Muzeului de Istorie a Moldovei, Muzeului Național al Literaturii Române, Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, din colecția familiei etc.

În cadrul evenimentului, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a menționat că Igor Vieru este pilonul artelor plastice naționale și trebuie să ne îngrijim de acest pilon pe care se sprijină cultura noastră și să-l promovăm. ”Această expoziție este o călătorie în copilărie, în abecedarul copilăriei mele. Eu am învățat din acest abecedar, din aceste desene, pe care le-am admirat și le-am studiat în copilărie ore întregi. Cred că mai mult am învățat din aceste desene decât din abecedarul propriu-zis”, a subliniat ministrul Culturii.   

În același timp, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea, a afirmat că aceasta este o expoziție extraordinară, fiindcă înglobează lucrări din diverse colecții. ”Este o expoziție care îl reprezintă pe Igor Vieru-graficianul și aici el excelează prin ilustrația de carte. Aceste desene și aceste portrete extraordinare, precum sunt cele ale lui Ion Creangă, Grigore Vieru, Alexei Mateevici, Iacob Cutcovețchi vor rămâne ca o școală pentru cultura și cartea moldovenească”, a remarcat Tudor Zbârnea. În context, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Florina Breazu a spus că scopul organizatorilor a fost de a-l aduce în fața publicului pe Igor Vieru-graficianul în toată plinătatea și complexitatea sa. Totodată, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, Maria Șleahtițchi a afirmat că a adus aici din colecțiile instituției respective 58 de lucrări, dintre care opt portrete de scriitori.

Igor Vieru s-a născut la 23 decembrie 1923. A fost pictor și ilustrator de cărți. Împreună cu Grigore Vieru și Spiridon Vangheli propun copiilor din clasa I cel mai frumos și prietenos „Abecedar" din fosta URSS. Tot alături de Grigore Vieru a semnat și volumele „Duminica cuvintelor" și „Mama". Pictorul a ilustrat numeroase cărți pentru copii: „Poveste lui Harap Alb" și „Capra cu trei iezi" de Ion Creangă; „Poezii" de Mihai Eminescu; „Guguță, căpitan de corabie" și „Băiețelul din Coliba Albastră" de Spiridon Vangheli ș.a. S-a stins din viață la 24 mai 1988 și a fost înmormântat în satul său natal, Cernoleuca, Dondușeni.

Expoziția va fi deschisă până la 31 decembrie.

img23009732

img23009732

img23009732

img23009732

img23009732

img23009732

img23009732

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!