ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

79 de proiecte incluse în Programele „Satul European” și „Satul European Expres” au fost finalizate în luna noiembrie

09:38 | 01.12.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 1 dec. /MOLDPRES/. În luna noiembrie, au fost finalizate 79 de proiecte incluse în Programele naționale „Satul European” și „Satul European Expres”. Investiția Guvernului în realizarea acestora se ridică la 60,3 milioane de lei (3 milioane de euro) din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, având un impact pozitiv asupra vieții a aproximativ 175 de mii de cetățeni, transmite MOLDPRES.

Astfel, prin programul „Satul European”, au fost finalizate zece proiecte de dezvoltare locală, dintre care trei au vizat modernizarea infrastructurii de apă, prin construcția a peste 30 km de rețea de alimentare cu apă în cinci localități. Un exemplu în acest sens este proiectul din satul Bădragii Noi, raionul Edineț, unde, cu o investiție de aproape nouă milioane de lei, a fost construit un apeduct cu o lungime de 17 km, o platformă pentru sonda arteziană, o stație de tratare a apei potabile, precum și instalate două turnuri de apă. Ca urmare, a fost asigurat accesul la apă și igienă pentru aproximativ 1600 de gospodării casnice din localitate.

Tot prin programul „Satul European” au fost finalizat alte șase proiecte de modernizare a infrastructurii sportive și reabilitare a clădirilor cu destinație socială în diferite localități, precum și un proiect de construcție a sistemului de iluminat public.

Cele mai multe proiecte finalizare s-au înregistrat prin programul „Satul European Expres” - 69 la număr, cu accent pe modernizarea sistemelor de iluminat public. Aceste proiecte au contribuit la construirea a circa 55 de km de rețele de iluminat stradal. De asemenea, 17 instituții publice au fost reabilitate prin programul „Satul European Expres”. Un exemplu în acest sens este proiectul de renovare a Școlii de arte din satul Varnița, raionul Anenii Noi. Totodată, au fost construite 13 terenuri de sport și alte 10 terenuri de joacă. La fel, au fost finalizate două proiecte prin programul „Extinderea grupelor de creșă publice”.

Potrivit Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală, până în prezent, prin programul „Satul European”, au fost finalizate 245 de proiecte dintr-un număr total de 497 aprobate, iar prin programul „Satul European Expres”, s-au încheiat 125 de proiecte din cele 399 aprobate.

img23009741

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!