ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Statutul de asigurat va fi prelungit cu o lună pentru persoanele care achită polița

13:24 | 01.12.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 1 dec. /MOLDPRES/. Cetățenii care au achitat prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă pentru anul în curs vor rămâne asigurați până pe 31 ianuarie anul viitor, cu o lună mai mult decât în prezent, comunică MOLDPRES.

Potrivit directorului Companiei Naționale de Asigurări în Medicină Ion Dodon, aceasta este una dintre modificările în mai multe acte normative ce au intrat în vigoare săptămâna curentă.

„Este o măsură ce va fi aplicată în fiecare an și care are menirea de a spori gradul de încredere a populației în sistemul de asigurare medicală obligatorie și a facilita respectarea obligației legale în ceea ce privește asigurarea medicală”, a menționat  Dodon.

Totodată, rămâne în vigoare obligația persoanelor care se asigură în mod individual de a achita prima de asigurare în termenul stabilit de legislație, adică în perioada 1 ianuarie - 31 martie.

CNAM anunță că peste 95 de mii de cetățeni au plătit în intervalul 1 ianuarie - 30 noiembrie 2023 prima în sumă fixă, în creștere cu circa 32 de mii faţă de aceeași perioadă a anului trecut.

Printre categoriile de persoane obligate să se asigure în mod individual până pe 31 martie se numără notarii, avocații, mediatorii, executorii judecătorești, experții judiciari, fondatorii de întreprindere individuală, proprietarii de teren cu destinație agricolă, persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor, alți cetățeni care nu sunt angajați și nici asigurați de Guvern.

img23009761

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!