ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Iarna începe cu vreme închisă şi temperaturi pozitive

14:54 | 01.12.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 1 dec. /MOLDPRES/. Iarna şi-a ocupat locul în calendar cu vreme mohorâtă şi ploioasă. Aceasta se va menţine şi în următoarele zile, cu temperaturi relativ generoase pentru perioadă, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).  

Potrivit meteorologilor, sfârşitul de săptămână va fi cu cer noros, dar cu valori termice pozitive. Mai frig va fi la nord, unde se aşteaptă şi lapoviţă slabă, cu maxime termice de 5 grade Celsius. În sudul ţării, mercurul termometrelor va urca până la 16 grade de căldură.

Potrivit perspectivei meteorologice pentru luna decembrie 2023, emisă de SHS, pe teritoriul Republicii Moldova, în decembrie se prevede următorul regim termic şi pluviometric: temperatura medie lunară a aerului se prevede peste valorile normei (norma fiind de 0..-1°C), iar cantitatea precipitațiilor va fi sub mediile multianuale (norma fiind de 30-40 mm).

Luna Decembrie este cunoscută în popor sub diferite nume: Andrea, Indrea și Undrea, și păstrează amintirea Sfântului Andrei, prăznuit în această lună de creştinii ortodocşi de rit vechi. În cursul acestei luni se atestă mai multe începuturi de iarnă: 1 decembrie (calendarul oficial), 19 decembrie – Moș Nicolae (calendarul popular), 21 decembrie - solstițiul de iarnă (calendarul astronomic).

La sate viața economică devine mai liniștită, în timp ce manifestările spirituale legate de Crăciun și Anul Nou se intensifică. Sărbătorile și obiceiurile populare sunt specifice sfârșitului și începutului unui nou an calendaristic.

img23009767

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!