ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un maestru fotograf român și-a expus lucrările la Chișinău

15:33 | 01.12.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 1 dec. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost vernisată expoziția stradală a maestrului român Ovi D. Pop, intitulată „România mea”, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Ovi D. Pop a afirmat că expoziția cuprinde 31 de fotografii. „Aici am încercat să prezint România așa cum o văd eu, în mod abstract, multe lucruri interesante pe care nu le știu nici românii de dincolo de multe ori. Este o expoziție itinerantă. Anterior, ea  a fost expusă pe gardul de la Ambasada României din Minsk, Belarus, la Bruxelles, Belgia, Pingyao, China, Ucraina, Singapore și acum a ajuns a ajuns la Chișinău. Intenționez să o expun la Tallinn și Vilnius. Astfel, R. Moldova este a șasea țară unde ajunge această expoziție”, a precizat autorul.

La rândul său, maestrul fotograf Iurie Foca, cel care l-a invitat la Chișinău pe Ovi D. Popa, a spus că este foarte bucuros că acesta a răspuns la provocarea sa de a-și expune opera la noi. ”Este în prezent cel mai titularizat și mai onorat artist fotograf din România. Reprezintă Ardealul. Tematica lui este diferită și acceptată în toată lumea. Avem aici o expoziție tematică dedicată României. Pentru viitor, îl așteptăm cu o amplă expoziție pe tematică diferită”, a subliniat Iurie Foca. Potrivit directorului instituției-gazdă, Eugen Sava, ”România mea” este o expoziție excelentă, iar președintele Uniunii Fotografilor din Moldova, Anatol Poiată a spus că pentru noi este o onoare de a găzdui această expoziție.

Născut la Oradea în 9 aprilie 1973, Ovi D. Pop este un fotograf cu peste 20 de ani experiență şi care preferă mai multe genuri ale artei fotografice: portret, nud, aeriene şi monumente. Este directorul Editurii „Duran`s” Oradea în îngrijirea căruia a publicat 7 monografii ilustrate ale judeţului Bihor, lucrări ce conţin peste 1.500 fotografii cu cele mai reprezentative locaţii din judeţ, respectiv 6 ediţii ale Ghidului turistic al judeţului Bihor, 3 ediţii ale albumului Oradea mea, o ediţie a albumului Comitatus Bihoriensis, o ediţie a albumului Nude in the City şi multe alte vederi şi cărţi de buzunar reflectă activitatea sa. Din 2013 s-a orientat şi spre fotografia artistică, reuşind să întrunească criteriile pentru obţinerea distincţiilor naţionale şi internaţionale - MAFR (Maestru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România), E.FIAP/g (Excellence de Fédération Internationale de l’Art Photographique) cu rang de aur şi MPSA (Maestru al Photographic Society of America).

Fotografiile sale au obținut peste 2.300 de premii din care 640 medalii de aur/ locul I / Trofee în 91 de ţări. Din fotografiile sale au fost organizate numeroase expoziţii personale și de grup în mai multe state.

Expoziția va fi deschisă până la 15 decembrie.

img23009771

img23009771

img23009771

img23009771

img23009771

img23009771

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!