ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șeful diplomației moldovenești a avut mai multe întrevederi la ministeriala OSCE

15:59 | 01.12.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 1 dec. /MOLDPRES/. La invitația președintelui în exercițiu al OSCE, ministrului afacerilor externe al Macedoniei de Nord, Bujar Osmani, în perioada 29-30 noiembrie, vicepremierul Nicu Popescu a condus delegația Republicii Moldova la reuniunea ministerială a Organizației pentru Cooperare și Securitate în Europa (OSCE), informează MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE.

În cadrul acestui eveniment, Nicu Popescu a reiterat cu fermitate apelul pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova și a transmis, împreună cu partenerii noștri europeni, un mesaj de solidaritate și sprijin pentru Ucraina, care luptă pentru pacea și securitatea noastră colectivă.

Prezența ilegală a forțelor militare ruse în țara noastră continuă să încalce suveranitatea și neutralitatea Republicii Moldova. Retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse și a munițiilor de pe teritoriul nostru este esențială pentru soluționarea pașnică a conflictului.

În contextul votului din cadrul Consiliului European de pe 14-15 decembrie, această reuniune a oferit oportunitatea de a dialoga cu miniștri din statele membre ale Uniunii Europene și din Balcanii de Vest despre importanța extinderii blocului comunitar și progresele înregistrate de țara noastră în această direcție. Faptul că Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderare reprezintă o dovadă evidentă a acestor realizări.

Astfel, în cadrul acestei vizite, ministrul de externe Nicu Popescu a avut întrevederi și discuții consistente cu omologii săi din țările europene, dar și cu alți oficiali de rang înalt cum ar fi:

·        Luminița Odobescu, ministra afacerilor externe a României;

·        Lars Løkke Rasmussen, ministrul afacerilor externe al Danemarcii;

·        Péter Szijjártó, ministrul afacerilor externe și comerțului al Ungariei;

·        Hanke Bruins Slot, Ministra Afacerilor Externe a Regatului Țărilor de Jos;

·        Alexander Schallenberg, ministrul de externe al Republicii Austria;

·        Tobias Billström, ministrul afacerilor externe al Suediei;

·        Xavier Bettel, viceprim-ministru, ministru al afacerilor externe și europene, al cooperării și comerțului exterior al Luxemburgului;

·        Laurence Boone, ministra de stat pentru Europa a Republicii Franceze;

·        José Manuel Albares ministrul afacerilor externe al Spaniei;

·        Ignazio Cassis, ministrul afacerilor externe al Elveției;

·        Bujar Osmani, ministrul afacerilor externe al Macedoniei de Nord;

·        Bojan Maricik, Viceprim-ministru pentru afaceri europene al Macedoniei de Nord;

·        Jim O'Brien, secretar de stat adjunct al SUA pentru Europa și Eurasia.

·        Matteo Mecacci, directorul Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR).

„Am luat parte și la sesiunea dedicată Ucrainei, unde am subliniat faptul că Republica Moldova nu se confruntă cu niciun pericol militar atâta timp cât forțele armate ucrainene mențin linia de front. Am pledat pentru continuarea sprijinului acordat Ucrainei și am exprimat solidaritatea țării noastre în eforturile sale pentru libertate”, a conchis vicepremierul Nicu Popescu.

img23009773

img23009773

img23009773

img23009773

img23009773

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!