ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție a doi artiști plastici a fost vernisată la Sala cu Orgă

18:34 | 01.12.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 1 dec. /MOLDPRES/. La Sala cu Orgă din Chișinău a fost vernisată astăzi expoziția cu genericul ”Igor2”, dedicată Zilei Naționale a României, a artiștilor plastici Igor Svernei-senior și Igor Svernei-junior, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Igor Svernei-senior a afirmat că expoziția cuprinde 35 de lucrări, 16 dintre care sunt realizate în acuarelă și creion de fiul său, Igor, în vârstă de numai doi ani și 11 luni. Cele semnate de Igor Svernei-senior sunt executate în ulei, în diferite stiluri: abstract, realism și conceptual.

Potrivit artistului plastic Vasile Sitari, Igor Svernei-junior este mereu în căutare. ”Anul trecut el a participat cu o lucrare la expoziția-concurs ”Jan Matejco”. Este foarte important faptul că Igor Svereni-senior pune în valoare talentul copilului său”, a subliniat Vasile Sitari.

La rândul său, profesorul universitar și graficianul Alexei Colîbneac a menționat că la vârsta sa de 51 de ani, Igor Svernei-senior este un actor foarte important pe tărâmul artelor plastice de la noi. ”A reușit în traseul său profesional să acumuleze o experiență administrativă, fiind, timp de 21 de ani, director al Colegiului de Arte Plastice ”Alexandru Plămădeală”. Concomitent el a creat opere de artă. Pe de o parte, el este un artist care împărtășește ideile conceptualismului și art performance, iar pe de alta, el posedă o temeinică pregătire în domeniul artelor decorative aplicate și, în mod special al goblenului și tapiseriei artistice. Fiind prolific în aceste domenii, manifestările sale din ultimii ani ne permit să afirmăm că Igor Svernei este un reprezentant de forță al generației sale”, a constatat Alexei Colîbneac.

Igor Svernei, născut la 16 octombrie 1972 în satul Dondușeni, raionul Dondușeni, este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, absolvent al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, cu o activitate de creație artistică și pedagogică în domeniul artelor plastice de peste 25 de ani. Laureat al unor prestigioase premii la concursurile naționale și internaționale de artă contemporană, Igor Svernei a activat în calitate de lector la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, dar și în calitate de director al Colegiului Republican de Arte Plastice ”Alexandru Plămădeală”. În prezent acesta își continuă activitatea de profesor în cadrul aceleiași instituții. Lucrările artistului se regăsesc în colecții publice din R. Moldova, dar și în colecții private din străinătate.

Expoziția va fi deschisă până la 22 decembrie.

img23009775

img23009775

img23009775

img23009775

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!