ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cântăreața Zinaida Julea își sărbătorește ziua de naștere

08:09 | 02.12.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 dec. /MOLDPRES/. Cunoscuta cântăreață de muzică populară și ușoară Zinaida Julea, Artistă a Poporului, deținătoare a ”Ordinului Republicii”, își sărbătorește astăzi ziua de naștere, notează MOLDPRES

S-a născut la 2 decembrie 1951 în satul Hârbovăț, raionul Anenii Noi. A studiat la Școala medie de muzică „Ștefan Neaga" (1973-1977) cu Vladimir Achimov (dirijat coral) și la Institutul de Arte (1988-1993) din Chișinău cu Vasile Stratulat (regie manifestări culturale). La vârsta de 16 ani, Zinaida Julea este invitată de către maestrul Serghei Lunchevici în calitate de solistă în Orchestra de muzică populară „Fluieraș” a Filarmonicii din Chișinău, unde a activat până în 1991. Cu acest colectiv artistic a efectuat mai multe turnee peste hotare, cutreierând aproape toate continentele.

Timp de câțiva ani, Zinaida Julea este angajată a Orchestrei de muzică populară „Mugurel”, dirijată de Ion Dascăl. Apoi evoluează în mai multe spectacole cu Orchestra de muzică populară „Lăutarii”, dirijată de maestrul Nicolae Botgros, cu Orchestra Ansamblului ”Joc, Orchestra ”Folclor”, Orchestra Simfonică a Companiei ”Teleradio Moldova”, condusă de Gheorghe Mustea, cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale”, condusă pe atunci de Valentin Doni. În prezent, Zinaida Julea este solistă a Orchestrei municipale din capitală condusă de frații Vasile și Vitalie Advahov.

În 1976, Zinaidei Julea i s-a conferit titlul onorific de Artistă Emerită, iar în 1985 - cel de Artistă a Poporului. În 1993 a fost distinsă cu medalia „Meritul Civic” și în 1997 - cu ”Ordinul Republicii”. Zinaida Julea a cântat în ansamblu cu Nicolae Sulac, Serghei Lunchevici, Victor Copacinschi, Ion Dascăl, Tamara Ciobanu, Gheorghe Eșanu, Alexei Botoșanu, Petre Zaharia, Simion Brânzilă ş.a. A înregistrat câteva albume muzicale - ”Pentru inima oricui”, ”Pe ulița satului”, ”Lume, nu mă judeca” ș.a. O stradă din satul ei natal îi poartă numele.

img23009781

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!