ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău a fost lansată campania „Drumuri sigure în Moldova 2023 - 2024 MAI sigur în trafic”

16:07 | 02.12.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 2 dec. /MOLDPRES/. Campania de informare „Drumuri sigure în Moldova 2023-2024, #MAI sigur în trafic” a fost lansată astăzi la Chișinău, având drept obiectiv sensibilizarea cetățenilor privind respectarea regulilor de circulație, responsabilizarea participanților la trafic și prevenirea accidentelor rutiere, transmite MOLDPRES.

Evenimentul de lansare a avut loc pe teritoriul parcării Universității Tehnice a Moldovei, fiind organizate mai multe activități pentru creșterea conștientizării populației în ceea ce ține de siguranța rutieră. Pentru a arăta cum au loc operațiunile de salvare, angajații instituțiilor subordonate Ministerul Afacerilor Interne au simulat unele situații de risc și au demonstrat echipamentele utilizate în procesul de descarcerare. Totodată, vizitatorii au avut posibilitatea să vadă în acțiune simulatorul de accidente, dar și mai multe simulări ale accidentelor la viteze diferite. Copiii care au participat la eveniment au primit banderole reflectorizante pentru a fi văzuți în trafic cu ușurință.

Prezent la eveniment, ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros a afirmat că siguranța în trafic începe de la fiecare dintre noi, de la atitudinea prietenoasă și responsabilitatea asumată atunci când urcăm la volan. „Această campanie de informare vine să aducă aminte șoferilor, dar și pietonilor că viața are prioritate și această prioritate poate fi menținută doar prin asumarea comună a unui comportament responsabil. Drumurile pot fi sigure în Republica Moldova dacă împreună vom respecta regulile de circulație și regulile bunului simț”, a subliniat ministrul.

Reprezentanta de Țară UNICEF Moldova, Maha Damaj, a subliniat că îmbunătățirea siguranței în trafic va contribui la dezvoltarea activităților fizice, călătoriilor active, independenței și bunăstării lor. „Încurajăm autoritățile Republicii Moldova să reinventeze mobilitatea populației prin facilitarea și promovarea ciclismului, utilizarea transportului public și mersul pe jos. Asta înseamnă mai multe beneficii sociale, economice pentru toți copiii și familiile lor”, a punctat Maha Damaj. 

Campania a fost lansată de MAI, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, Cancelaria de Stat, Biroul Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova, UNICEF Moldova și PNUD Moldova, împreună cu alți parteneri din mediul privat și de stat.

Potrivit datelor statistice, în 11 luni ale anului curent, au fost înregistrate 1810 accidente în traficul rutier, în rezultatul cărora 183 de persoane și-au pierdut viața, iar 2077 s-au ales cu diferite traumatisme. Totodată, de la începutul lunii noiembrie, s-au înregistrat 141 de accidente în traficul rutier, în rezultatul cărora 14 persoane au decedat, iar 157 au fost traumatizate.

img23009786

img23009786

img23009786

img23009786

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!