ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ucraina acuză Moscova că a executat soldaţi care au vrut să se predea

07:52 | 03.12.2023 Categorie: Externe

Kiev, 3 dec. /MOLDPRES/. Kievul a acuzat sâmbătă Rusia că s-a făcut vinovată de "crimă de război" executând soldaţi ucraineni care au semnalat intenţia lor de a se preda, după difuzarea pe reţelele sociale a unor imagini a căror autenticitate nu a putut fi verificată de AFP, transmite AGERPRES, preluat de MOLDPRES.

O scurtă înregistrare video, publicată pe Telegram, arată doi bărbaţi ieşind dintr-un adăpost, unul cu mâinile deasupra capului, înainte de a se întinde pe pământ sub ochii unui alt grup de militari.

Urmează ceea ce par a fi focuri de armă şi apare fum, înainte ca înregistrarea să se încheie brusc.

Aceste imagini, nedatate, au fost prezentate pe reţelele sociale ca fiind filmate în apropiere de Avdiivka, un oraş din estul Ucrainei unde au loc lupte grele. Dar nici locaţia şi nici autenticitatea lor nu au putut fi confirmate de AFP.

Comisarul ucrainean responsabil pentru drepturile omului, Dmitro Lubineţ, a denunţat, însă, o "crimă de război".

Sâmbătă, "a fost publicat pe internet un videoclip cu execuţia de militari ruşi a unor soldaţi ucraineni care se predaseră", a scris el pe Telegram.

Dmitro Lubineţ a adăugat că soldaţii ucraineni "făcuseră ceea ce era necesar arătând că se predau" şi că Rusia ar fi trebuit să-i "ia prizonieri", cerând să fie "pedepsită" în consecinţă.

Cei doi bărbaţi "nu reprezentau nicio ameninţare", a insistat el.

În martie, o altă înregistrare video părând să arate un soldat ucrainean, prizonier, executat prin împuşcare după ce a strigat "Slavă Ucrainei!", a devenit viral.

Biroul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a reamintit la acea dată că a "documentat numeroase încălcări ale dreptului internaţional umanitar împotriva prizonierilor de război, inclusiv cazuri de execuţii sumare ale unor prizonieri de război ruşi şi ucraineni". 

img23009790

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!