ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Republica Moldova este marcată Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități

09:13 | 03.12.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 3 dec. /MOLDPRES/. Persoanele recunoscute cu dizabilități reprezintă 6 la sută din populația cu reședință obișnuită a Republicii Moldova. Cifrele au fost prezentate de Biroul Național de Statistică cu ocazia marcării astăzi a Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, transmite MOLDPRES. 

Astfel, la 1 ianuarie 2023, conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, numărul persoanelor recunoscute cu dizabilități în Republica Moldova a constituit 162,3 mii de persoane, inclusiv 10,9 mii de copii cu vârsta de până la 17 ani. 

Potrivit BNS, aproape fiecare a doua persoană cu dizabilitate s-a încadrat în categoria celor cu dizabilitate accentuată, majoritatea persoanelor recunoscute cu dizabilități aveau vârsta de 30-45 ani, iar bărbații sunt  predominanți, cu o pondere de 52,8 la sută.

Rata de ocupare a persoanelor cu dizabilități este de trei ori mai mică comparativ cu cea a altor categorii. Circa jumătate dintre cei care au un loc de muncă, activează în sectorul servicii, urmat de sectoarele agricol, industrie și construcții. 

 

img23009792

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!