ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Victor Parlicov: Avem asigurată nu doar securitatea alimentării cetățenilor cu resurse energetice, dar și prețuri prognozabile

13:20 | 04.12.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 4 dec. /MOLDPRES/. Autoritățile s-au pregătit foarte bine pentru actualul sezon rece, cu mult mai bine decât în anii precedenți, astfel încât toți consumatorii să fie siguri că au gaz, căldură și energie electrică la prețuri prognozabile. Totodată, stocurile de gaze sunt suficiente pentru asigurarea consumului până în luna februarie, iar o parte din prețuri ar putea să fie reduse pe parcursul iernii. Declarațiile au fost făcute astăzi de Ministrul Energiei, Victor Parlicov, care a prezentat informații privind pregătirea sistemului energetic al țării pentru sezonul rece, transmite MOLDPRES. 

„Suntem cel mai bine pregătiți pentru sezonul rece, cu mult mai bine decât în anii precedenți. Sezonul de încălzire a început cu bine, mai târziu decât de obicei pentru că am avut o toamnă caldă. Am intrat în sezon pregătiți din punct de vedere tehnic, totul funcționează normal. Avem stocuri de gaze suficiente pentru a ne asigura până la sfârșitul lunii februarie, cu certitudine, probabil și mai departe, depinde ce temperaturi vom avea iarna. Dacă vom avea nevoie de gaze suplimentare, vom vedea aceste lucruri din timp și vom reuși să achiziționăm acele volume care vor mai fi necesare. Deocamdată putem sta liniștiți”, a afirmat Victor Parlicov.

Ministrul s-a referit și la prețurile la resursele energetice, specificând că „avem asigurată nu doar securitatea alimentării cetățenilor, dar și prețuri prognozabile”. „Dincolo de gaze, avem contract cu MGRES. Asta ne oferă o siguranță cu privire la volumele livrate și la prețuri stabile. Indiferent ce se va întâmpla pe piața regională de gaze, dacă vor crește prețurile la gaze sau la energia electrică - noi suntem protejați. Consumatorii din Republica Moldova vor avea energie, căldură și gaze la prețuri stabile, ele nu au cum să crească. Posibil să fie reduse pe parcursul iernii o parte din prețuri, dar pentru moment nu vreau să fac promisiuni”, a punctat oficialul. 

Victor Parlicov a adăugat că sistemul de distribuție a căldurii în Chișinău și în Bălți este pregătit pentru iarnă, iar Termoelectrica va funcționa în acest an fără păcură, întrucât utilizarea acesteia este mai dificilă atât din punct de vedere comercial, cât și tehnic. 

Șeful de la Energie a precizat că autoritățile vor lansa o campanie de informare privind utilizarea rațională a resurselor energetice și a îndemnat consumatorii să economisească energia, pentru a avea facturi mai mici. 

img23009816

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!