ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Deputații se întrunesc joi în ședință plenară

18:11 | 06.12.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 6 dec. /MOLDPRES/. Deputații se întrunesc joi în ședință. Biroul permanent al Parlamentului a aprobat astăzi ordinea de zi a ședințelor plenare pentru perioada 7-15 decembrie, comunică MOLDPRES.

Nouă dintre proiectele pe care le vor examina deputații vizează ajustarea legislației naționale la aquis-ul UE.

În prima lectură, parlamentarii vor examina, în mod prioritar, proiectul bugetului de stat pentru anul 2024, al fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală și bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor. De asemenea, vor fi dezbătute proiectele de rectificare a bugetului de stat pentru anul curent; simplificarea procesului de elaborare a proiectelor de acte normative; diminuarea unor taxe vamale; privind statutul, conduita și etica deputatului. În prima lectură va fi examinat și proiectul cu privire la exercitarea profesiunii de medic, cu privire la activitatea arhitecturală și cel privind modificarea cadrului normativ conex Legii taxei de stat.

În lectura a doua vor fi examinate proiectele cu privire la medicamente; la serviciile de mediere garantată de stat; extinderea termenului de desfășurare a activității de îngrijire calificată a copiilor în baza patentei de întreprinzător; instituirea sistemului de vot electronic în consiliile locale, raioanele și cele municipale și proiectul cu privire la energia electrică. În ordinea de zi se mai regăsesc proiectele privind asigurarea integrității și funcționalității pieței energiei electrice și cel privind instituirea unui nou mecanism de calcul al plății pentru posesia și folosința terenurilor din categoria fondului apelor.

Totodată, parlamentarii urmează să ratifice o serie de documente: de finanțare cu Banca Europeană de Investiții în vederea implementării Proiectului „Livada Moldovei”; cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea implementării proiectelor „RLF – Răspuns de urgență – Căile Ferate din Moldova” și „Securitatea furnizării gazelor naturale”; cu Republica Portugheză în domeniile limbii, educației, învățământului superior, științei și tehnologiei, culturii, sportului, tineretului și mass-media. Urmează a fi ratificat și Protocolul la Acordul privind transportul internațional ocazional de călători cu autocarul și autobuzul (INTERBUS).

În următoarea perioadă, Parlamentul va examina și proiectul de hotărâre privind încetarea mandatului de membru al Consiliului de administrație al Fondului de garantare a depozitelor din sistemul bancar al lui Victor Ermurachi, precum și proiectele de hotărâre privind numirea lui Ion Josan și a Anei Litocenco în funcția de membru al Consiliului de administrație al Fondului de garantare a depozitelor din sistemul bancar.

img23009923

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!