ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Maia Sandu: Primari-oameni în loc de primari-șefi - asta așteaptă locuitorii oricărui sat

11:20 | 09.12.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 9 dec. /MOLDPRES/. Primari-oameni în loc de primari-șefi - asta așteaptă locuitorii oricărui sat. Și munca aceasta trebuie să fie remunerată cum se cuvine. Declarația a fost făcută de șeful statului, Maia Sandu, la Forumul primarilor, comunică MOLDPRES.

Președintele a ținut un discurs în fața edililor în care i-a îndemnat să muncească mult pentru comunitățile lor și a cerut Executivului să găsească fonduri pentru majorarea salariilor edililor.

“La acest eveniment au fost invitați toți cei 895 de primari aleși. Peste 1 milion 200 de mii de oameni au decis cine să fie responsabili de viitorul localităților în care ei trăiesc. Mă bucur că au fost alese 215 femei în funcțiile de primare. Le felicit pentru curajul de a-și asuma rolul de lidere de comunitățile lor. Întâlnirea noastră de azi are acest obiectiv - cum construim un parteneriat între toate nivelurile administrației, pentru a îndeplini această responsabilitate colectivă. Și noi, în Moldova, înțelegem foarte bine importanța parteneriatului, a colaborării. Acum, mai mult ca altădată, putem mișca Moldova înainte doar prin parteneriat. Ne aflăm într-un moment istoric din evoluția noastră ca stat. În această perioadă Moldova își definește rolul său în lume și, prin ceea ce noi toți facem, decidem ce fel de țară construim pentru noi și pentru generațiile viitoare. O țară în care oamenii se simt în siguranță, munca este prețuită, tinerii au oportunități acasă și toți au condiții demne, aici, acasă. Sunt lucrurile pe care le vedem în localitățile europene. Misiunea noastră de a deveni stat membru al Uniunii Europene vine să împlinească tocmai aceste deziderate. Dar aderarea la UE nu este un obiectiv în sine, ci este cel mai rapid mijloc și unica cale prin care putem construi o astfel de țară. Acest drum este cu greutăți, vor fi urcușuri și coborâșuri și este nevoie de voință și caracter. Din partea tuturor. Administrația centrală trebuie să-și facă partea ei de responsabilitate. Iar primarii - partea lor de responsabilitate. Cu siguranță că vor fi momente în care nu vom cădea de acord pe fiecare subiect și acțiune, dar ceea ce trebuie să ne unească este un obiectiv simplu - o viață mai bună pentru fiecare locuitor al Moldovei”, a opinat  Sandu.

„Acum trei ani, mi-am asumat un angajament public față de toți primarii din țara noastră. Am promis că voi respecta și voi fi avocatul independenței APL - și continui să urmez această misiune. A fost adoptată Strategia de reformă a administrației publice pentru perioada 2023-2030, care cuprinde două instrumente importante pentru consolidarea capacităților APL. Primul dintre acestea este Legea privind amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale, dublată de Metodologia aferentă, care stabilește criteriile și condițiile pentru amalgamarea voluntară. De asemenea, am avansat în reglementarea procesului de constituire a asociațiilor de dezvoltare intercomunitară. Aceste inițiative sunt esențiale pentru asigurarea bunei funcționări a administrației publice locale și pentru promovarea dezvoltării durabile a comunităților noastre, inclusiv în perspectiva accesării de fonduri europene în perioada premergătoare aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. De asemenea, din partea administrației centrale a existat o deschidere fără precedent față de nevoile comunităților. De exemplu, a fost modificată Legea cu privire la energia electrică, ca răspuns la solicitările autorităților administrației publice locale privind garantarea dreptului de a utiliza cu titlu gratuit infrastructura sistemului de distribuție a energiei electrice. Este în curs de promovare un act normativ ce va stabili expres atribuțiile APL, în contextul descentralizării activităților ce țin de transportul rutier în trafic raional și local. Așadar, ajutăm primăriile și primarii să ofere transport locuitorilor, prin faptul că APL-urile vor putea interveni în procesul deschiderii și modificării unei noi curse regulate. Prin modificarea Legii privind descentralizarea administrativă și a Legii privind administrația publică locală a fost stabilit dreptul APL să-și stabilească pentru personalul încadrat o indemnizație lunară calculată conform unei proceduri aprobate de Guvern. Trebuie să menționez aici, desigur, și faptul că pentru consolidarea dialogului instituționalizat între APC și APL a fost reluată activitatea Comisiei paritare pentru descentralizare și au fost constituite grupuri de lucru sectoriale”, a adăugat șeful statului.

Ea a precizat că în ultimii ani a fost efectuată și alocarea corectă a resurselor bugetului pentru finanțarea proiectelor și atragerea fondurilor externe pentru aceste scopuri. “Prin intermediul Programului „Satul European” au fost finanțate în total 496 de proiecte în întreaga țară, cu o valoare totală a investițiilor de circa 1,8 miliarde lei. În plus, Guvernul a lansat Programul „Satul European Expres”, datorită căruia 399 de primării au putut să implementeze proiecte de dezvoltare locală cu o valoare totală de aproximativ 172 milioane de lei”, a conchis președintele.

La forumul de astăzi au fost invitați toți cei 895 de primari aleși. Evenimentul se desfășoară cu genericul „Viitorul administrației publice locale”, fiind organizat de Guvern în colaborare cu Congresul Autorităților Locale din Moldova, sub egida președintelui Maia Sandu.

img23010016

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!